Arbejdsområde
Arbejdsområdet omfatter primært kvalitetsledelse men er udvidet til også at omfatte risikoledelse, sikkerhedsledelse og robusthedsledelse (business continuity management og resilience management). Nedenfor er kort beskrevet de standarder, der er i særligt fokus:
De grundlæggende standarder for kvalitetsledelse er DS/EN ISO 9000 for kvalitetsprincipper og –terminologi og DS/EN ISO 9001 for selve kravene til kvalitetsledelsessystemer. DS/ISO/TS 9002 udgør en vejledning til forståelse og implementering af kravene i ISO 9001.
DS/EN ISO 9004 giver vejledning i hvordan en organisation opnår vedvarende succes ved anvendelse af kvalitetsledelsesmodellen. Den udgør således en udvidet model i forhold til ISO 9001 og indeholder et selvevalueringsværktøj. DS/ISO 19011 for udførelse af audit af ledelsessystemer er også en vigtig standard i forhold til kvalitetsledelse, selv om denne standard i dag er vejledning i audit af alle typer af ledelsessystemer. ISO 19011 er kommet i ny, revideret udgave i juli 2018.
De to hovedstandarder DS/EN ISO 9000 og DS/EN ISO 9001 blev udgivet i nye version i 2015. Både principperne i ISO 9000 og kravene til kvalitetsledelsessystemer i ISO 9001 er ændrede på vigtige punkter i forhold til 2008-udgaverne. Fx indeholder DS/ISO 9001 nu krav om risikotænkning, der betyder, at organisationer skal afdække deres muligheder og vurdere og håndtere de risici, som opstår, når de beslutter at forfølge en mulighed. Der er ikke megen omtale i ISO 9001 om, hvordan man skal forholde sig til muligheder og risici.
Det kan findes i DS/ISO 31000, som er en vejledning i Risk Management. En anden og vigtig ændring er, at organisationen skal sikre forankring af sin organisatoriske viden, der er nødvendig for at leve op til kundekrav og -forventninger.
Ud over de nævnte standarder er der udarbejdet en del ”hjælpestandarder", som kaldes ISO 10000-serien. Der er tale om standarder, der kan anvendes som værktøjer i forbindelse med udvikling og drift af kvalitetsledelsessystemer.
Andre standarder i DS/ISO 10000-serien vejleder om måleproces og måleudstyr, konfigurationsstyring, uddannelse og træning samt kvalitetsdokumentation, kvalitetsaktivitetsplaner, vejledning i at opnå økonomiske fordele ved kvalitetsledelse og i brugen af kvalitetskonsulenter.
Serien af standarder i ISO 10000-serien er enten lige udgivet i ny version eller under revision, så de er harmoniserede med kravene i ISO 9001:2015.
Internationalt arbejde
Udvalget deltager aktivt i den internationale komite ISO/TC 176, Quality management and quality assurance, den internationale komite ISO/TC 262, Risk Management, og i den internationale komite ISO/TC 292, Security and resilience.
Som udvalgsmedlem har du mulighed for at deltage i det internationale og/eller europæiske arbejde. Læs mere om de tekniske komiteer, deres strukturer, standarder og arbejdsprogrammer:
Udbytte
Som medlem af S-1000/03 får du mulighed for at følge og påvirke det internationale og europæiske standardiseringsarbejde indenfor kvalitetsledelse, risikoledelse og resiliens. ISO 9001 har været på markedet i mange år og er ganske moden. Den bliver ofte kaldt ”moderen” indenfor ledelsessystemer og når den skal revideres, som den bliver løbende, er der mange heftige og interessante diskussioner, som bringer mange værdifulde synspunkter i spil. Det lærer man af, ligesom man lærer, når der stilles spørgsmål til tolkninger af krav og når man skal blive enig om med de øvrige udvalgsmedlemmer, hvad vi fra dansk side mener en standard som ISO 9001 skal indeholde. Det er et unikt netværk og en unik mulighed for at drøfte tolkninger, forståelse og implementering. Endeligt giver et medlemskab af S-1000/03 dig gratis adgang til alle udgivne standarder inden for området.
Målgruppe
Målgruppen for dette udvalg vil typisk være kvalitetschefer, risk managers, kvalitetskoordinatorer, certificeringsorganer, kvalitetsansvarlige, auditorer, konsulenter og rådgivere indenfor kvalitetsledelse men generelt, alle der arbejder med kvalitetsledelse.
Sammen sætter vi standarder for fremtiden
Pris
Hvis du vil høre mere om, hvad du får ud af at deltage i udvalget, og hvad det koster, er du velkommen til at kontakte konsulenten. Du har også mulighed for at læse mere om det generelle prisniveau her.