13. maj 2024
Det fremtidssikrede elnet kan ikke kun opbygges vha. kendt teknologi, der er også behov for udvikling af nye løsninger. Hvis elproduktionen skal være fossilfri, kræver det både mange og forskellige vedvarende energikilder, og det stiller bl.a. nye og skærpede krav til balancen mellem forbrug og produktion. Der er også behov for, at der kommer løsninger, som kan imødekomme og understøtte den decentrale elproduktion, så energien let kan produceres og forbruges lokalt og derved understøtte den lokale forsyningssikkerhed.
De vedvarende energikilder, som i større grad er afhængige af vejret, kræver også nye løsninger til styring og lagring. Endelig har vi de forskellige sektorers kobling til elnettet, som generelt skal ske uden at kompromittere den kritiske infrastruktur, forringe spændingskvaliteten og reducere forsyningssikkerheden. Så der er i den grad behov for at tænke nyt.
Standardisering spiller her en væsentlig rolle, idet standarder stiller fælles krav til bl.a. løsningerne samt integrationen mellem systemer og de forskellige producenter. En del af standarderne er kendte, men der er også behov for nye standarder. Dansk Standard har derfor et stort fokus på dette vigtige område og er med til at facilitere udviklingen, så der kan eksekveres hurtigst muligt.
Ved at fokusere på de omtalte fire områder, arbejder vi sammen om at sikre en robust
infrastruktur, der skaber en bæredygtig ramme for den grønne omstilling, som ikke blot imødekommer de aktuelle sektorkrav, men også rustes til fremtidige udfordringer og behov.
Du kan læse mere om det fremtidssikrede elnet, hvor du finder overblik over relevante udvalg og standarder inden for området.
Dansk Standard har opdateret DS-håndbog 183, og opdateringen er vigtig for alle, der arbejder med elektriske installationer.
Den hurtige udvikling inden for grøn energi kræver øget anvendelse af højspænding i elnettet, nye teknologier, ny viden – og mere standardisering.
Med det stigende antal elektriske produkter, der kobles til internettet, bør elektrikere altid overveje risikoen for hacking og cyberangreb og indtænke det i deres praksis.
Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...