Bo Benzon, som er arkitekt og grundlæggeren bag Nova Tegra, stræber efter at blive den foretrukne plug & play løsning i byggebranchen i fremtiden. De designer og producerer alt fra sommerhuse, haveannekser, rækkehuse, studieboliger, villaer og kontorbyggeri efter en holistisk tangegang hvor æstetik, bæredygtighed og sundt indeklima går op i en højere enhed. De arbejder på at skabe en varig og mere bæredygtig løsning ved at inkorporere idéer fra det, vi normalt ser som noget midlertidigt. Principperne om adskillelse og tilpasning udgør derfor en grundlæggende værdi, som er integreret i alle aspekter af virksomhedens aktiviteter.
Nova Tegras byggerier opføres med inspiration fra legoklodsen. Alle udvendige mål går, som udgangspunkt, op i hinanden i bredde, højde og længde, hvilket betyder, at modulerne kan sammensættes og stables på alle tænkelige måder. Customization af de forskellige behov og designs i forskellige byggerier bliver derfor nemmere at integrere, hvorfor alt kan blive unikt.
Forretningsidéen hviler på et træbaseret og modulært byggekoncept, der bryder med begrænsningerne og CO2-omkostningerne ved feks den konventionelle containerstruktur. Nova Tegras bygge-moduler er ikke kun hurtige at implementere, men er også økonomisk fordelagtige i forhold til traditionelle beton- og murstenskonstruktioner. Fra bestilling til færdig bygning af feks sommerhuse og villaer, går der typisk kun fire til seks måneder, inden byggeriet er klar til indflytning. Bo Benzon fortæller: "Ét sommerhus er faktisk allerede produceret på fabrikken i de par måneder mens man venter på byggetilladelsen, hvorfor man kan sætte både skruefundamenter og moduler blot 1 uge efter byggetilladelsen er i hus. Løsningen kan altså endevende hele måden vi tænker byggeri og tid på. Som bekendt er tid lig med penge, ligesom tid er det vi har mindst af i vores liv og i den grønne omstilling".
Virksomhedens bygninger er konstrueret til en levetid på 100-200 år, samtidig med at de kan flyttes på blot en eftermiddag. Til modulsystemet benyttes FSC-certificeret træ i diffusionsåbne konstruktioner, som hviler på skræddersyede skruefundamenter, og undgår dermed anvendelse af beton eller usunde materialer. Fremtidens Fundament udvikler skruefundamenterne, som består af 75% genbrugt stål og er fremstillet 100% med strøm fra fabrikkens egen solcellepark. Skruefundamenter bliver brugt i alle Nova Tegras byggerier, og kan flyttes og genbruges i hele deres levetid. Derudover isolerer de med bla. træfibre, græs og halm, samt benytter sig af både genbrugsglas og genbrugs-textiler i både isolering og som extruderede terrassebrædder. I modulbyggeriet bevares fleksibiliteten og muligheden for midlertidighed i byggeriet, sådan at et sommerhus hurtigt kan blive til to annekser, en villa kan udvides eller reduceres ved familieforøgelse, eller flyttes og samles igen, hvis nødvendigt.
I Helsinge er der opstillet 30 midlertidige ungdomsboliger i form af fem to-etagers punkthuse, hvilende på skruefundamenter. Disse boliger er designet til de nordatlantiske elever på Gribskov Gymnasium, hvor unge fra Island, Grønland, Færøerne og Danmark bor i et lokalt fællesskab. Tidligere er feks. skibscontainere blevet anvendt til sådanne midlertidige byggerier. Men Nova Tegra har valgt en anden tilgang, da de finder containere for begrænsende. Containerne har faste mål, og selvom genbrug er en faktor, medfører de også miljømæssige udfordringer. Ved at bruge træbaserede moduler opnås større designfrihed, og tilpasning af både indvendige og udvendige rum bliver mere fleksibel. Designet af modulsystemet blev for første gang brugt her.
Takket være skruefundamenterne fra Fremtidens Fundament, kan boligerne let flyttes og er hertil også nemme at demontere. På blot 9 måneder blev hele byggeprojektet udfærdiget. De første 6 måneder gik med tegnearbejde, projektering og investeringsløsninger, dernæst 2 måneders fabriksproduktion, mens byggemodningen af grunden blev udført, og den sidste måned gik med opstilling, færdiggørelse af stier og klargøring af boligerne. Boligerne er desuden designet til at kunne udnytte mere bæredygtige løsninger med solceller og små vindturbiner på tagene, regnvandsopsamling og faskiner samt 3 regnvandssøer på grunden.
Derudover har Nova Tegra blandt andet netop opført en meget klimavenlig villa ved Damhussøen i København (der mangler kun småting indvendigt). Her er mange af de samme principper brugt, som ved ungdomsboligerne i Helsinge. Villaen står på 42 skruer, der er placeret et stykke under huset, så man får fornemmelsen af, at huset svæver. Al kon-struktionstræ er FSC-certificeret, gulvvarmen forsynes af en luft-til-vand varmepumpe, solcellepaneler pryder taget, og isoleringen er lavet af genbrugsglas. Damhus villaens facade består af såkaldt burnt wood, inspireret fra den gamle japanske teknik, kaldet Shou-Sugi-Ban, der har en effektiv imprægnerende effekt, som eliminerer risiko for svamp og insektangreb, og er vedligeholdelsesfrit i op til 80 år.
Nova Tegras modulsystem lever op til de fleste kriterier i design for adskillelse og tilpasning:
Principper for tilpasning
- Multifunktionalitet
- Omdannelsesvenlighed
- Udvidelsesmulighed
Principper for afmontering
- Let adgang til komponenter og installationer
- Uafhængighed
- Undgåelse af unødvendige behandlinger og overfladebehandlinger
- Understøttelse af forretningsmodeller for genbrug (cirkulær økonomi)
- Enkelhed
- Sikkerhed ved afmontering
Bo Benzon - CEO, Founder, Architect MAA
bob@novategra.dk +45 2244 0273