
Kunstig intelligens er det danske ord for artificial intelligence, ofte kaldet AI. Kunstig intelligens er et felt inden for datalogi, der fokuserer på at skabe systemer og udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens.
Kunstig intelligens er i dag en stor del af erhvervslivet på tværs af sektorer og brancher. Særligt udbredelsen af store sprogmodeller, som er systemer, der kan generere indhold på baggrund af store mængder data, har gjort AI mere tilgængeligt.
Man taler typisk om to typer af kunstig intelligens: smal og generel AI.
Smal AI, også kendt som svag AI, er designet til at udføre en specifik opgave. Det kunne fx være stemme-, billede eller ansigtsgenkendelsessoftware. Smal AI er i stand til at udføre sin specifikke opgave meget effektivt.
Generel AI, også kendt som stærk AI, er en hypotetisk form for AI, der har evnen til at forstå, lære og anvende sin intelligens på tværs af en bred vifte af opgaver, ligesom et menneske. Generel AI eksisterer endnu ikke, men er under udvikling.
Langt de fleste AI-systemer i dag kan betegnes som smalle, fordi de stadig kun varetager meget specifikke og afgrænsede områder.
Kunstig intelligens (AI – artificial intelligence) har efterhånden fundet fodfæste i det danske erhvervsliv. Der er mange muligheder og fordele ved teknologien, men også en række udfordringer som skaber behov for at afgrænse teknologiens rammer.
Du kan være med til at sætte fremtidens markedskrav ved at deltage i det danske udvalg S-855, der er med til at udarbejde internationale standarder for kunstig intelligens.
Forordningen om kunstig intelligens (AI Act) skal sikre fælles spilleregler for brugen og udviklingen af kunstig intelligens. Med forordningen følger en række standarder, der skal hjælpe virksomhederne med at leve op til kravene om kunstig intelligens, som forordningen stiller.
Med kunstig intelligens følger store mængder af data. Derfor er man nødt til at tage stilling til dataetik, når man bruger kunstig intelligens. God dataetik kan i sidste ende være det, der skaber tillid til kunstig intelligens.
Kunstig intelligens – Del 2: Beslutningsstøttende anvendelse i offentlig sagsbehandling
Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...
Se eller gense dette webinar, hvor du får du en introduktion til en ny guide fra Dansk Standard, der kan hjælpe med at håndtere bias i kunstig intelligens.
Ny vejledning skal hjælpe virksomheder og kommuner med at undgå diskrimination ved brug af kunstig intelligens.
Danmark skal lede arbejdet med en ny international standard, der skal gøre det nemmere og hurtigere at installere samme værktøj på forskellige robotter.