Affaldsrammedirektivet (WFD)

Affaldsrammedirektivet danner grundlag for, hvordan affald behandles i EU.

Direktivet etablerer definitioner og principper for håndtering af affald, hvor affaldshierarkiet udgør en central del af direktivet, der opstiller en rækkefølge for håndtering af ressourcer og affald på den mest miljøvenlige måde. Affaldsrammedirektivet tilskynder foranstaltninger for at reducere affald, fremme genbrug og genanvendelse med et mål om 60 % genanvendelse i 2030, der stiger til 65 % i 2035.

Figur: Affaldshierarkiet Kilde figur: https://environment.ec.europa.eu/topics/waste-and-recycling/waste-framework-directive_en

Udover affaldshierarkiet opstiller Affaldsrammedirektivet nogle grundlæggende affaldshåndteringsprincipper og indeholder beskrivelser af, hvornår affald overgår til at være et sekundært råmateriale, og hvordan der skelnes mellem affald og biprodukter. Affaldsrammedirektivet stiller krav til medlemslandene, der skal sikre at implementere de nødvendige foranstaltninger for at indfri de formulerede mål og krav.

For byggeriets bæredygtige udvikling er Affaldsrammedirektivet særligt vigtigt, fordi direktivet fastsætter foranstaltninger, der er afgørende for byggeriets omstilling til cirkulær økonomi. Nogle af de mest betydningsfulde indsatser for byggeriet i direktivet er bl.a.:

  • mål for genanvendelse i bygge- anlægssektoren inkl. krav for, at medlemslandene implementerer ordninger, der fremmer genanvendelse af byggeaffald
  • direktivets affaldshierarki, der fastlægger en prioritering af affaldshåndteringen, der først og fremmest tilstræber at forhindre eller reducere affald
  • kandidatlisten, der er en database med oplysninger om produkter eller artikler, der indeholder særligt problematiske stoffer. Hensigten er at hjælpe forbrugerne med at træffe informerede valg mhp. genbrug, genanvendelse og bortskaffelse
  • fastsættelse af rammer for håndtering af farligt affald,

et skærpet producentansvar, der skal give virksomheder incitament til at skabe et effektivt affaldssystem, have fokus på høj kvalitet i genanvendte materialer og designe produkterne mere miljøvenligt.

Som led i gennemførelsen af EU’s Handlingsplan for cirkulær økonomi blev et forslag til et revideret Affaldsrammedirektiv offentliggjort i 2023. I 2024 blev der fremlagt en generel indstilling om at ændre Affaldsrammedirektivet, men et revideret direktiv er i skrivende stund ikke vedtaget.

Bidrager til bæredygtighedsmål for cirkulær økonomi og sundere miljø

Digitalisering: Ikke særskilt fokus

Engelsk titel: Waste Framework Directive

Type af lovgivning: Direktiv (EU). Ikrafttrædelse: 4. juli 2018

Link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018L0851

Standarder

DS/EN ISO 14001, Miljøledelsessystemer – Krav og vejledning:

Formålet med ISO 14001 er at give virksomheder et rammeværk til at etablere, implementere, opretholde og forbedre deres miljøledelsessystem. Dette omfatter at identificere og håndtere miljømæssige påvirkninger, reducere negativ indvirkning på miljøet og efterleve lovgivningsmæssige krav.

Vil du vide mere?

Marika Englén
Marika Englén Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: mae@ds.dk
T: 39 96 62 16
Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37