07. maj 2021
Den længe ventede revision af standarden DS/EN 12464-1 forventes at udkomme i starten af andet halvår 2021 og indeholder en række nye krav til belysning af indendørs arbejdspladser.
- Hvis du arbejder med belysning, er der en række krav i BR18 der skal overholdes, som gælder både for nybyggeri og renovering. De væsentligste krav finder du i standarden DS/EN 12464-1, så den er altså vigtig at sætte sig ind i, hvad enten man er arkitekt, installatør, lysdesigner, bygherre eller rådgivende ingeniør, siger Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Anvendelse af DS/EN 12464-1 er et krav i bygningsreglementet BR18, og der henvises i dag til den eksisterende udgave af standarden, der sammen med et nationalt anneks udgør grundlaget for projektering af lys. Ved ikrafttrædelse af den reviderede udgave af DS/EN 12464-1 bortfalder anvendelse af det nationale anneks DK NA.
- Der er sikret en overgangsordning frem til årsskiftet, hvor det vil være muligt både at projektere efter det nuværende grundlag, dvs. standarden fra 2011 plus det nationale anneks, eller efter den nye udgave af standarden uden nationalt anneks. Det nationale anneks trækkes således tilbage ved årsskiftet, fortæller Lise Schmidt Aagesen.
Den nye version af standarden DS/EN 12464-1 indeholder en række væsentlige ændringer, der skal sikre design af bedre lys på arbejdspladserne. Dansk Center for Lys og Dansk Standard har udgivet en branchevejledning til den kommende DS/EN 12464-1:2021 – Lys og belysning. Den kan anvendes i overgangen fra den gamle version til den nye, og giver et kortfattet indblik i ændringer og krav i den nye revision af standarden DS/EN 12464-1:2021.
- Standarden har gennemgået en gennemgribende revision. Der har været markant dansk deltagelse i denne revision, og der er flere ændringer, der udspringer af de danske tilbagemeldinger. Bl.a. har det været et stort ønske at imødekomme behov for særlige synsforhold afhængig af arbejdssituationer, opgaver og synsevne. Dette er introduceret med det nye begreb ”context modifiers”, der indgår i tabellerne, fortæller Lise Schmidt Aagesen.
I tabellerne er ligeledes inkluderet elementer som eksempelvis cylindrisk belysning samt belysningsstyrker på lofter og vægge, og det vil fremadrettet være et krav at anvende tabelmetoden til bestemmelse af ubehagsblænding. Som noget nyt er der desuden indført et afsnit om lysdesign, som omhandler krav, overvejelser og tiltag i forbindelse med lysdesign og projektering af belysningsanlæg i forskellige situationer.
Den nye version af standarden DS/EN 12464-1 forventes at udkomme i juli på engelsk, og senere på året vil den blive udgivet på dansk.
Den nye branchevejledning, som netop er udgivet, giver et indblik i ændringer og krav i DS/EN 12464-1:2021. Vejledningen findes her.
Du kan også allerede nu sætte kryds i kalenderen den 9. september, hvor dansk standard i samarbejde med Dansk Center for Lys, IVE Rådgivning og Bolig- og Planstyrelsen vil give et indblik i den nye standard og koblingen til lovgivningen, BR18.
Ultimo september planlægger Dansk Standard desuden i samarbejde med Dansk Center for lys at afholde et ”Kom godt i gang med den nye revision af DS/EN 12464-1”-kursus. Mere information om dette vil fremgå af dansk standards kursuskalender i juni.
Den nye forordning bliver offentliggjort i løbet af de kommende uger og sætter fokus på digital overvågning og cirkulær økonomi i byggesektoren.
Fremover skal byggebranchen kunne genbruge bærende bygningsdele fra nedrevne bygninger. Og her bliver dokumentation, samarbejde, koordinering og standarder nødvendige – både for at kunne nedtage bygningsdele og for at kunne genbruge elementerne.
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...
Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.