Spar tid og penge på at installere korrekt netværk i bygninger

04. januar 2022

Spar tid og penge på at installere korrekt netværk i bygninger

Bygninger kræver i dag netværksinstallationer, som kan håndtere dataoverførsel. For at få den rigtige løsning – uanset om det er til en eksisterende bygning eller til nybyg – er det en fordel at specificere og udføre efter gældende standarder. Det hjælper både bygherre og installatør.

Standardsamlingen, som omhandler installationen af kabelnetværk til svagstrømsinstallationer for informationsteknologi, Standardpakke - DS/EN 50173-serien, indeholder også et kapitel om installationer til bygninger – dette kan fx være installationen af datakabler til energistyring, adgangskontrol, overvågning af bygningsfunktioner, tilslutning til adgangspunkter og anden infrastruktur, som giver en funktion til bygningen. Pakken indeholder standarder om alt fra kontor- og industriområder til boliger og datacentre.

Udarbejdelse af kravspecifikation

Standardsamlingen henvender sig til både installationsvirksomheder og til dem, der planlægger og bestiller installationen. Der lægges særlig vægt på, at bygherren skal udarbejde en kravspecifikation til ejendommens installationsnet, da dette skal være på plads, inden installatøren påbegynder arbejdet. På baggrund af kravspecifikationerne udarbejder installatøren en kvalitetsplan, som bygherre og installatør skal nå til enighed omkring. Denne skal beskrive, hvad der skal gøres for at sikre, at kravene i standarderne og kravene fra bygherres kravspecifikation overholdes - bl.a. for at sikre kompatibilitet med det netværk, som allerede måtte eksistere i ejendommen.

Power-over-Ethernet, PoE

Strømføring gennem ethernetkabler er en måde, hvorpå det er muligt at føre både strøm og data gennem samme kabel – derved skal installationen kun bruge ét kabel i stedet for to. Dette kan spare både tid og penge. PoE kan bruges til installationer som fx smartbelysning, adgangskontrol til bygninger, konference- og overvågningsudstyr mv. Ved installation af PoE på bygningsinstallationer er det særligt vigtigt, at tilslutningsstederne placeres tilgængeligt og i overensstemmelse med tilhørende sikkerhedskrav. Udover dette skal installationerne også placeres på bygningens bærende konstruktion eller på det allerede eksisterende kablingssystem. Den tiltænkte strømforsyning skal være dimensioneret til at kunne understøtte den PoE-strømkategori, der bruges (RP1, RP2, RP3). Dette er defineret og beskrevet yderligere i bl.a. DS/EN 50174-1, som omhandler de generelle krav for installationsspecifikation og kvalitetssikring

Opbygningen og konstruktion af disse netværk behandles i DS/EN 50173-6:2018. Denne standard giver mulighed for et applikationsuafhængigt system, dvs. et system, som kan understøtte en række forskellige applikationer i forskellige typer af installationer og skiftende miljøer. Uafhængigheden kan danne grundlag for en fleksibel struktur, der både forenkler processen og kan gøre ændringer billigere og nemmere. Standarden er udformet således, at den ikke kun understøtter eksisterende produkter, den giver også et grundlag for en fremtidig udvikling. Når DS/EN 50173-6 anvendes, skal de generelle krav fra DS/EN 50173-1, som er standarden for generiske kablingssystemer til informationsteknologi, stadig overholdes.

Vil du være med til at påvirke fremtidens standarder inden for dette område?

Det danske udvalg S-715, Signalkabler og -kabling er ét af de udvalg, som arbejder med standardisering for tekniske specifikationer til bl.a. elektriske kabler, lyslederkabler og kabelinstallationer generelt. Gennem dette udvalg er der mulighed for at præge det nationale, europæiske og internationale standardiseringsarbejde. Som udvalgsmedlem er det desuden muligt selv at deltage i det internationale og/eller europæiske arbejde.

Kontakt

Torben Dalsgaard
Torben Dalsgaard Chefkonsulent | Chief Consultant
International & EU Politik
E: tod@ds.dk
T: 39 96 62 07

Se også

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

03. juli 2024

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

26. juni 2024

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

Processen med at overgå til de grønlandske annekser til eurocodes er kommet et stort skridt videre, og dokumenterne kan allerede nu tilgås på Dansk Standards hjemmeside.

25. juni 2024

Cyber Resilience Act og de kommende krav til danske virksomheder

Se eller gense webinaret om Cyber Resilience Act, hvor du får en introduktion til Cyber Resilience Act og et indblik i de kommende cybersikkerhedskrav som danske virksomheder skal leve op til.

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

11. juni 2024

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

Bliv introduceret til den europæiske standard for mere bæredygtig renovering, og hvordan standarden kan bruges til at sikre, at eksisterende bygninger renoveres på en mere bæredygtig måde. Få også en introduktion til Svanemærkets krav til renoveri...