07. november 2024
Efter flere års arbejde er den nye byggevareforordning ifølge Den Europæiske Unions Tidende (OJEU) nu vedtaget, og den vil snart blive offentliggjort. Siden forslaget om en nye byggevareforordning blev udgivet af Kommissionen i 2022, har Dansk Standard fulgt lovgivningsarbejdet tæt.
Vedtagelsen markerer en vigtig milepæl efter en lang og intensiv proces med samarbejde og dialog mellem Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet. Dansk Standard har bidraget med input i processen gennem CEN-CENELEC, blandt andet på baggrund af bidrag fra vores mange stakeholdere i branchen.
”Fra DS’ side er vi positivt stemt overfor den nye forordning og forhåbningsfulde omkring at man vil kunne sætte fart på standardiseringen inden for et væsentligt område for EU's indre marked, ” siger Solvej Dam Karlslund, Europapolitisk konsulent hos Dansk Standard, og fortsætter:
”Det er vigtigt, at vi kan handle frit på tværs af EU's grænser, og der spiller standarderne en nøglerolle. Og vi ser frem til at kunne hjælpe med at skubbe på for en mere cirkulær og bæredygtig retning for branchen ved hjælp af standarder”.
Et væsentligt fokusområde under arbejdet med den nye byggevareforordning har været markedsovervågning: Kommissionen fandt, at markedsovervågningen af byggevarer ikke fungerede optimalt, og dele af Kommissionen diskuterede værdien af miljømærker, herunder Svanemærket og EU Ecolabel.
I dag er er der opnået enighed om, at standarder fortsat vil spille en væsentlig rolle i implementeringen og reguleringen af byggevarer, og det er blevet understreget, at man gerne må påføre sin byggevare miljømærker som Svanemærket og EU Ecolabel, og der lægges op til bedre markedsovervågning via højere grad af digitalisering.
Offentliggørelsen af den nye forordning afslutter en fase af forhandlingerne, men det betyder også starten på et nyt stort arbejde. Dansk Standard er allerede i fuld gang med at understøtte udviklingen af nye standarder for byggevarer og tilbyder danske aktører mulighed for at deltage i arbejdet gennem flere forskellige udvalg.
Man forventer, at omkring 400 standarder enten skal revideres eller udarbejdes for at understøtte den nye forordning, og ser altså ind i en længerere implementeringsperiode, som strækker sig frem til efter 2030.
I den kommende tid vil der blive udviklet såkaldte Standardisation Requests (SReqs) for en lang række byggevarer, baseret på Kommissionens prioriteter. Dansk Standard vil fortsætte med at bidrage til arbejdet ved at finde og tilmelde eksperter til de relevante arbejdsgrupper, som oprettes i de forskellige tekniske komitéer.
Byggevareforordningen kommer ikke alene, men har de seneste år fået selskab af bl.a. Bygningsdirektivet, VE-direktivet og Energieffektiviseringsdirektivet, som er nye og vigtige, rammesættende lovgivninger, der vil være toneangivende for at nå EU's grønne mål inden for byggebranchen.
Byggeriet spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da det står for omkring 40 % af ressource- og energiforbruget i samfundet, og i Danmark står sektoren også for en tredjedel af den samlede affaldsmængde. Der er derfor stort potentiale for optimering gennem mere genbrug og cirkularitet.
En central ambition med den nye forordning er også at bidrage til den grønne omstilling og samtidig at byggesektoren skal følge den digitale udvikling. Dette kommer blandt andet til udtryk i de nye krav til rapportering af produkternes miljømæssige bæredygtighed, hvilket du kan læse mere om her.
En anden vigtig faktor bliver EU’s digitale produktpas (under Ecodesign-forordningen), som skal sikre øget gennemsigtighed og tilgængelighed af information om bl.a. byggevarers oprindelse og miljømæssige påvirkning. Dette gør det muligt at spore materialer og fremme genbrug og genanvendelse, for at understøtte en mere cirkulær økonomi i byggeriet.
Dansk Standard leder det europæiske standardiseringsarbejde inden for cirkulær økonomi i byggeriet og arbejder aktivt på at udvikle fælles standarder, der fremmer genbrug og cirkularitet i bygge- og anlægssektoren. Vil du vide mere om det danske udvalgsarbejde inden for CØ i byggeriet, kan du finde mere information om S-878 samt kontaktinformation på ansvarlig seniorkonsulent, Charlotte Vartou Forsingdal, her.
Vil du vide mere om, hvordan den nye byggevareforordning vil påvirke fremtidens byggeri, kan du gå på opdagelse i DS’ byggevare-univers samt finde nyttige links her.
DS 439, der fastsætter kravene til vandinstallationer i bygninger, er nu udkommet i en ny og revideret udgave.
Fremover skal byggebranchen kunne genbruge bærende bygningsdele fra nedrevne bygninger. Og her bliver dokumentation, samarbejde, koordinering og standarder nødvendige – både for at kunne nedtage bygningsdele og for at kunne genbruge elementerne.
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...
Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.