
22. april 2025
Byggebranchen står i dag for en betydelig del af den samlede klimabelastning i Danmark – og særligt produktionen af beton er en central klimamæssig udfordring. Cement, som er den primære bestanddel i beton, anslås at bidrage med hele 7-9 % af den globale CO₂-udledning. Der er derfor et stort klimapotentiale i at gentænke branchens ressourceforbrug.
I dag håndteres betonelementer oftest ved nedrivning, hvor elementerne knuses og anvendes som fyldmateriale i vejbyggeri eller som tilslag i ny beton. En praksis, der medfører tab af den oprindelige værdi og funktion – især hvis den kunne være brugt bedre.
Formålet med (P)RECAST-projektet er at undersøge, hvad der skal til for at kunne genbruge betonelementer én-til-én i nyt byggeri – med fokus på hele værdikæden. Ved at nedtage og genanvende elementerne direkte frem for at knuse dem, kan både funktion og værdi bevares, samtidig med at der opnås betydelige reduktioner i klimaaftryk og ressourceforbrug. Dette skal naturligvis ske uden at gå på kompromis med byggeteknisk sikkerhed.
Projektet har indtil videre dokumenteret et stort potentiale for genbrug, særligt når det gælder præfabrikerede betondæk. Teknologien er tilgængelig, men der mangler endnu en fælles forståelse for – og potentielt også nye kompetencer – der kan sikre en ensartet og sikker tilgang.
Eksempelvis viser erfaringer med huldækelementer, at de ofte kan genbruges, hvis de er i god stand. Det kræver dog en grundig vurdering af blandt andet belastningshistorik, synlige skader og revnedannelser. Teknologisk Institut har udført omfattende tests med henblik på at kortlægge disse forhold.
- Hvis vi skal kunne genbruge betonelementer, er det vigtigt, at vi ikke kun forholder os til selve betonelementets tilstand, men også vurderer, hvornår det er fra. For vi skal helst ikke genbruge elementer med PCB eller andre farlige kemikalier, siger Erling Richard Trudsø, der som chefkonsulent i Dansk Standard deltager i projektet, og fortsætter:
- Vi skal derfor lave en helhedsvurdering, og her skal branchen have nogle redskaber, som de kan bruge.
Et af de redskaber, der er blevet anvendt som faglig ramme i projektet, har været den danske standard DS 11990 for vurdering af bæreevnen i eksisterende konstruktioner. Standarden har dannet grundlag for test og vurdering af, hvor egnet elementernes er til genbrug – med fokus på faktorer som volumen, ensartethed og dokumentation.
Men selvom man har et fundament at teste på, er genbrug i praksis ikke uden udfordringer. For selve nedtagningsprocessen kan være en kritisk fase, hvor skader hurtigt kan kompromittere elementernes genanvendelighed. Derfor anbefales det, at der etableres opbevaringssteder, hvor elementerne kan opbevares sikkert og dokumenteres grundigt, inden de eventuelt anvendes i nye byggerier.
- Vi skal blive bedre til at rive ned nænsomt, hvis det skal blive økonomisk rentabelt at nedtage og videresælge betonelementerne. Det kræver, at nedrivningsfirmaerne bliver involveret langt tidligere på byggepladserne, end det er tilfældet i dag, og at der bliver arbejdet videre med metoder til både nedtagning, flytning og dokumentation, siger Erling Richard Trudsø.
Eksempelvis har Arkitektfirmaet 3XN i flere projekter vist, hvordan genbrug kan tænkes ind tidligt i design- og logistikfasen. En forudsætning for succes er dog, at man vurderer eksisterende bygninger med nye øjne og vejledninger, og ikke mindst at man har noget viden om, hvornår bygningen er opført og med hvilke materialer.
Rapporterne
De første to rapporter er allerede klar til at blive brugt og fokuserer på:
De kommende rapporter fra (P)RECAST vil gå endnu mere i dybden med blandt andet dokumentationskrav, metoder til vurdering og konkrete vejledninger, der kan gøre det lettere for branchen at implementere genbrug af betonelementer i praksis.
Bliv opdateret på CPR, den reviderede byggevareforordning, og udviklingen af standarder til DPP og DoPC på europæisk og globalt plan.
Se eller gense webinaret, hvor Dansk Standard sætter fokus på europæisk lovgivning og standarder, der understøtter bæredygtighed i byggeriet.
Den grønne omstilling i byggeriet har indtil nu primært haft fokus på materialerne. Ny vejledning skal være med til at gøre selve byggeprocessen mere bæredygtig.
Danmark har stået i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der kan reducere metalforbruget med op til 15 procent. Metoden giver virksomheder mulighed for at måle restspændinger i metalstrukturer, hvilket både kan føre til økonomiske...