Bias

Én af principperne for arbejdet med ligestilling, diversitet og inklusion i DS 5001 er ’forebyggelse af bias’.

Forebyggelse og forståelse af Bias er en af succeskriterierne og et vigtigt element igennem flere områder af standarden. Bl.a.:

  • Rekrutteringsprocessen
  • Ansættelsesforløb
  • Valg af medarbejder der får kompetenceudvikling
  • Valg af forfremmelser
  • Hvad I mener inkluderende kultur er for alle medarbejdere
  • Fastsættelse af mål og politikker for organisationen.

Der er forskellige former for bias:

Ubevidst bias: Fordomme, som en person ikke er bevidst om. Disse kan påvirke adfærd og beslutninger uden vores viden. For eksempel kan en arbejdsgiver ubevidst favorisere mandlige kandidater over kvindelige i en ansættelsesproces, selvom de ønsker at være fair og objektive.

Bevidst bias: Fordomme, som en person bevidst om og ofte udtrykker åbent. Dette kan være bevidst bias mod en bestemt race, køn eller religion.

Udover bias, er begrebet intersektionalitet, eller arbejdet med betydningen af det, også godt at sætte sig ind i. Selvom termen ikke er defineret i standarden DS 5001, er det et nyttigt begreb at forstå for at sætte sig bedre ind i hvordan ens medarbejdere eller kollegaer kan være påvirket i relation til fx bias.

Intersektionalitet

Intersektionalitet belyser hvordan forskellige lag af sociale kategorier som køn, race, klasse, seksualitet og alder overlapper og skaber komplekse former for diskrimination og privilegier. I en arbejdsrelateret situation kan intersektionalitet betyde, at en person oplever bias på flere niveauer samtidig. Fx en ung brun kvindelig medarbejder på en arbejdsplads, der hovedsageligt har hvide mænd over 50 år ansat. Man kan altså være en minoritet på flere måder, og det kan påvirke fx muligheder for indflydelse, forfremmelse og tilknytning generelt.