PtX kan blive en af de vigtigste teknologier på vejen imod den grønne omstilling af energiområdet. Danmark er allerede frontløber inden for grøn energi - og har nu mulighed for at gå forrest i både udvikling og anvendelse af PtX-teknologier. For at Danmark kan gå forrest i udviklingen af PtX-teknologier, er det vigtigt, at danske virksomheder får et godt afsæt internationalt. Her spiller brugen og udviklingen af internationale standarder en vigtig rolle, da standarder kan være med til at sikre danske konkurrencefordele og et godt afsæt for eksport af både viden og teknologi.
Danmark har stor ekspertise inden for sol- og vindenergi. Og netop produktionen af grøn vedvarende energi er fundamentet i PtX, når overskydende grøn strøm kan omdannes og lagres som brændstof til senere brug. Derfor er det vigtigt, at Danmark kan udnytte den styrkeposition internationalt og sikre, at det teknologiske fundament, der er skabt i sol- og vindenergi, bruges aktivt i udviklingen af PtX.
For at hjælpe transport- og industrisektorer med at udfase fossile brændstoffer kan teknologierne bag PtX anvendes, så vi i fremtiden udelukkende bruger vedvarende energi. PtX gør det nemlig muligt at producere brændstof af bl.a. brint (H2), kvælstof (N) og CO2, og disse spiller en central rolle i transitionen til et klimaneutralt samfund med netto-nuludledning af drivhusgasser i 2050.
Danske virksomheder er i gang med at udvikle løsninger, men for at PtX-anlæg kan etableres, driftes og skaleres på tværs af brancher og sektorer, er der brug for standarder. Standarderne skal bl.a. være med til at sikre dokumentation for kvalitet, hvor grøn produktionen og energikilden er samt hvilke krav, der skal stilles for, at de nye brændstoffer kan blive lagret og transporteret forsvarligt og sikkert. Dertil skal standarderne også være med til at sikre, at virksomheder kan dele data med hinanden digitalt på en sikker og effektiv måde.
Forudsætningerne for at producere vedvarende energi i stor skala i Danmark er god. Vi er nemlig langt fremme ift. den teknologiske udvikling og har stor viden om, hvordan vi bedst udnytter energien. Noget der i stigende grad bliver efterspurgt på tværs af landegrænser. Og derfor er der behov for nye krav og standarder.
Danmarks unikke adgang til vedvarende energi giver Danmark gode forudsætninger for at udbygge det grønne eventyr til også at gælde brintproduktion og den videre forædling til PtX-brændstoffer såsom metanol og ammoniak.
Infrastruktur for PtX-brændstoffer er afgørende for, at produkterne kan bevæge sig rundt i landet, udover Danmarks grænser og på tværs af PtX-værdikæden.
Vi skal kunne lagre store og små mængder af brint, CO2 og PtX-brændstoffer, og det kan ske på flere måder. Et væsentligt aspekt, som er fælles for de forskellige former, er sikkerhed.
Arbejdet med at udvikle standarder, som definerer vigtige krav og rammer for produktionen af PtX-brændstoffer, er i fuld gang. Standarderne omhandler bl.a. gaskvalitet, CO2-fangst, klimaaftryk og sikkerhed.
Der er mange aktører, som efterspørger PtX-brændstoffer som et led i den grønne omstilling og et mere bæredygtigt alternativ til fossilebrændstoffer. PtX-brændstoffer er relevante hos sektorer og i industrier, der er svære at elektrificere, og som har et stort energiforbrug.
Netværket samler centrale aktører blandt virksomheder, interesseorganisationer, vidensinstitutioner og myndigheder fra hele værdikæden. Netværket fokuserer og drøfter de aktuelle problemstillinger og muligheder der er i udrulningen af PtX-værdikæden - set ud fra en aktørs-, standardisering- og evt. politiskvinkel. Derudover får deltagerne et dybdegående indblik i, hvilke standardiseringsaktiviteter som er i gang.
Læs mere herBrændstoffer som metanol og ammoniak er fremtiden i den maritime verden. Men nye brændstoffer kræver også nye sikkerhedsforanstaltninger – og her mangler der standarder.
Næste skridt i den grønne omstilling er PtX og grønne brændstoffer. Også her kan standarder bane vejen for konkurrencedygtige løsninger og eksportsucces. Alle med viden på området kan være med til at sætte fremtidens markedskrav.
Markedspotentialet for de grønne brændstoffer er enorme, da det er samtlige industrier og sektorer, der i fremtiden kommer til at anvende dem. Men for at danske virksomheder kan påvirke de kommende internationale standarder og dermed markedskraven...
Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om CCS og Power-to-X og mulighederne for indflydelse på de kommende markedsvilkår.