Direktivet om energieffektivitet, EED

Direktivet om energieffektivitet fastsætter regler, der skal bidrage til at reducere det endelige energiforbrug og udgør en central lovgivning for at nå EU’s klimamål.

Det reviderede EE-direktiv indeholder et forhøjet mål om at reducere EU’s endelige energiforbrug med 11,7 % i 2030, et bindende kollektivt mål, der suppleres af årlige energispareforpligtelser for medlemslandene. I tillæg skal medlemslandene ifølge EE-direktivet hver især fastsætte egne vejledende, nationale energieffektivitetsmål.

I EE-direktivet anerkendes bygninger som en af de største energiforbrugere og dermed også emissionskilder. På den baggrund er der et centralt fokus på renovering af bygninger med den dårligste ydeevne i tråd med EU’s Renoveringsbølgestrategi.

EE-direktivet indfører forpligtelser for byggeriet med særligt fokus på den offentlige sektor, der forpligtes til at reducere sit årlige samlede energiforbrug med mindst 1,9 % (ift. 2021) og renovere mindst 3 % af det samlede etageareal. Derudover skal medlemslandene hvert år fastsætte en bestemt andel af bygninger, der skal renoveres til en højere energimæssig ydeevne.

Direktivet indeholder desuden en række initiativer, der tilskynder tiltag i offentlige bygninger bl.a.:

  • brug af aktiv energistyring vha. bygningsautomatik og kontrolsystemer
  • fokus på energieffektivitet og CO2-emissioner knyttet til bygningers livscyklus inkl. indlejrede CO2 udledninger
  • forbedring af den energimæssige ydeevne.

Bidrager til bæredygtighedsmål | Klimaneutralitet

Digitalisering: Ingen særlig fokus

Engelsk titel og link: Energy Efficiency Directive

Type af lovgivning: Direktiv (EU) 2023/1791. Ikrafttrædelse: oktober 2023

Link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX:32023L1791

Standarder

I EED opfordres medlemsstaterne til at sikre et fokus på energimæssig ydeevne og energiledelsessystemer i den offentlige sektor. Bl.a. anbefales det, at energisyn gennemføres ved at følge EN ISO 50001 og anvendelse af EPB-standarder i offentlige kontrakter. De fem overordnede EPB-standarder ISO 52000-1, 52003-1, 52010-1, 52016-1 og 52018-1 har det til fælles, at hver af disse beskriver et vigtigt skridt i vurderingen af ​​bygningens energimæssige ydeevne.

Vil du vide mere?

Marika Englén
Marika Englén Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: mae@ds.dk
T: 39 96 62 16
Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37