Fit for 55-pakken (2021)

Fit for 55-pakken består af et sæt politiske initiativer, der har til hensigt at omsætte klimaambitionerne i den grønne pagt til lovgivning, så den grønne omstilling kan blive en realitet.

Fit for 55 henviser til EU’s mål om at reducere nettodrivhusgasemissioner med mindst 55 % senest i 2030. Konkret indeholder Fit for 55-pakken 12 lovgivningsinitiativer, der både består af nye lovgivningsinitiativer og forslag om at revidere en række af EU’s eksisterende lovgivninger indenfor klima-, energi-, og transportområdet. Formålet er, at disse initiativer tilsammen skal sætte retningen for Europas grønne omstilling og være rammeskabende for, at EU’s medlemsstater kan træffe de rette foranstaltninger, der skal reducere drivhusgasemissioner, og indfri EU’s klimamål.

(kilde: https://www.consilium.europa.eu/da/policies/green-deal/fit-for-55/)

Fit for 55-pakkens fokus på byggesektoren

Det er særligt vigtigt, at der opnås emissionsreduktioner i byggesektoren, fordi byggeriet er ansvarlig for over en tredjedel af EU’s drivhusgasemissioner. En stor andel af drivhusgasemissionerne udledt i byggeriet er knyttet til den energi, der forbruges i bygninger. Fit for 55 har i høj grad fokus på at nedbringe byggeriets drivhusgasemissioner bl.a. igennem energieffektiviseringsinitiativer eller med fokus på at mindske energiforbruget.

Konkrete initiativer i Fit for 55-pakken med særlig indflydelse på byggeriet inkluderer revision af:

- Forordningen om indsatsfordeling (ESR) fastsætter bindende, årlige emissionsreduktionsmål for medlemsstaterne, der ikke er omfattet af EU’s emissionshandelssystem, EU ETS. Byggeri er en af de ikke omfattede sektorer.

- Direktiv om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder, VE III-direktiv, (RED ii) fastsætter bindende mål for andelen af vedvarende energi i EU’s samlede energiforbrug, inkl. et vejledende mål på minimum 49 % vedvarende energi i bygninger senest i 2030 (har til formål at øge anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder).

- Direktivet om energieffektivitet (EED) har til formål at bidrage til en reduktion af Europas samlede energiforbrug og er en central lovgivning til opnåelse af EU’s klimamål.

- Direktivet om bygningers energimæssige ydeevne (EPBD) fastlægger rammerne for medlemsstaternes emissionsreduktioner og energiforbrug i bygninger.

Vil du vide mere?

Marika Englén
Marika Englén Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: mae@ds.dk
T: 39 96 62 16
Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37