Ny vejledning om tilgængelighed i offentlige bygninger

01. december 2017

Ny vejledning om tilgængelighed i offentlige bygninger

God tilgængelighed har stor betydning for brugere, patienter og personale i offentlige bygninger som hospitaler, klinikker, rehabiliteringsenheder mm. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udarbejdet en vejledning, der bygger bro mellem tilgængelighedskrav i bygningsreglementet (BR18) og den internationale standard for tilgængelighed (ISO 21542).

Kravene om tilgængelighed gælder for al nybyggeri og renovering af offentlige bygninger og får derfor også indflydelse på de nye supersygehuse. Formålet med vejledningen er at gøre det enkelt for blandt andre bygherrer og arkitekter at sikre tilgængelighed for alle og tage højde for det tidligt i processen.

Ofte er tilgængelighed forbundet med ramper, kørestolsbrugere og personer med synsnedsættelse. Denne vejledning løfter tilgængelighed ud af det snævre fokus og gør det nemmere for bygherren at indtænke tilgængelighed i et bredere perspektiv, da princippet om tilgængelighed gælder for samtlige brugere herunder gravide, ældre, folk med barnevogne osv. Ud over ramper og elevatorer handler tilgængelighed også om sådan noget som belysning, adgangsveje, og muligheden for at brugerne selv skal kunne komme frem til alle adgange til bygningerne på matriklen, og ikke blot hovedindgangen.

Vejledningen udkommer sammen med det nye bygningsreglement, BR18, efter årsskiftet.

Få indflydelse på tilgængelighed

Udvalget Tilgængelighed til bygninger og omkringliggende omgivelser, samt rekreative områder (S-379) arbejder med udvikling af standarder inden for planlægning, udformning og indretning af bygninger og anlæg samt adgangen til disse. Alle med viden og interesse på området kan deltage i udvalget og dermed få indflydelse på tilgængelighedskrav i Danmark og Europa.

Vil du gerne vide mere om udvalgsarbejdet kontakt venligst Sofia Vork Stokholm på e-mail svs@ds.dk eller telefon 39966222.

 

Kontakt

Charlotte Vartou Forsingdal
Charlotte Vartou Forsingdal Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: cfo@ds.dk
T: 39 96 62 32

Se også

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

03. juli 2024

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

Den danske betonstand DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne...

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

26. juni 2024

Nyt grønlandsk bygningsreglement og nye grønlandske annekser til eurocodes på vej

Processen med at overgå til de grønlandske annekser til eurocodes er kommet et stort skridt videre, og dokumenterne kan allerede nu tilgås på Dansk Standards hjemmeside.

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

11. juni 2024

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

Bliv introduceret til den europæiske standard for mere bæredygtig renovering, og hvordan standarden kan bruges til at sikre, at eksisterende bygninger renoveres på en mere bæredygtig måde. Få også en introduktion til Svanemærkets krav til renoveri...

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.