
06. juni 2017
- Den nye elsikkerhedslov indeholder flere bekendtgørelser, der træder i kraft 1. juli. For de fleste af dem er der en overgangsperiode, der giver lidt tid til at sætte sig ind i tingene. Men det gælder ikke dem alle, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard og uddyber, at bl.a. Bekendtgørelse om drift af elektriske anlæg træder i kraft 1/7 uden overgangsperiode.
Ifølge Torben Dalsgaard er der – overgangsperiode eller ej - god grund til at komme ud af starthullerne nu og gå i gang med at sætte sig ind i de standarder, som bekendtgørelserne refererer til.
- Jeg vil klart anbefale, at man som installatør, elektriker eller el-ingeniør bruger overgangsperioden til at få de nye standarder op under neglene. Der er ingen grund til at vente til sidste øjeblik med at sætte sig ind i de regler, som kommer til at gælde fremadrettet, og dermed risikere at komme på bagkant og miste forretningsmæssigt terræn, siger Torben Dalsgaard.
Med de nye bekendtgørelser er der en række nye regler og standarder, man skal forholde sig til. Fx indenfor særlige installationer eller områder (det vi kender som kapitel 701, 702 osv. i stærkstrømsbekendtgørelsen). Den nye installationsbekendtgørelse refererer til en række standarder indenfor nogle ”nye” særlige installationer eller områder. Det gælder fx Del 718 – Fællesfaciliteter og arbejdspladser, Del 722 – Forsyning af elektriske køretøjer, Del 729 – Adgangsveje for drift eller vedligeholdelse og Del 753 – Varmekabler og integrerede varmesystemer.
Der er således en lang række nye regler, som det kan tage tid at få sat sig ordentligt ind i. Derudover kan der også være en forretningsmæssig fordel i at være på forkant og kende de nye standarder:
- Det er forventeligt, at flere i branchen vil tage det nye regelsæt i brug med det samme. Ikke mindst fordi det kan give nogle fordele rent forretningsmæssigt at være med på det sidste nye og følge med i, hvad der er på vej. Vi kan se, at særligt rådgivende ingeniører og undervisere, allerede har købt standarderne og dermed er klædt på forud for ikrafttrædelsen af bekendtgørelserne.
Torben Dalsgaard
Seniorkonsulent
Dansk Standard
- Der kommer hele tiden nye standarder og nye opdateringer til, idet standarderne hele tiden følger den teknologiske evolution, hvilket bl.a. vil gøre det lettere at introducere ny teknologi og nye produkter på markedet. Fx er der en ny standard på vej for PoE - Power over Ethernet, hvilket bliver spændende at følge. Power over Ethernet er i rivende udvikling og ses allerede i brug flere steder i dag. Man er således godt i gang med at høste viden og erfaring om teknologien og en krystallisering af dette vil i nær fremtid give en standard for denne type installationer, fortæller Torben Dalsgaard.
Dansk Standard tilbyder forskellige muligheder, der gør det lettere at holde sig opdateret i løbende ændringer og nye gældende standarder.
Læs mere om vores elinstallationspakke
Se eller gense de oplæg, der blev afholdt på DS Elektrodag 2025. Dagen bød på spændende indlæg og indblik i standardiseringen og et relevant netværk, som fremover kan bidrage til virksomheders indflydelse og forståelse for det fremtidssikret elnet.
Bliv introduceret til seneste initiativer, nye områder og opdateringer til 81346-serien om principper for strukturer og referencebetegnelser for industrianlæg og industriprodukter.
Dansk Standard udgiver en guide, der skal være med til at sikre fleksibel og stabil energiforsyning i fremtiden. Oplev lanceringen af guiden til DS Elektrodag torsdag d. 13. marts 2025.
En europæisk arbejdsgruppe er netop begyndt at definere den sjette generation af mobilnetværk, som forventes at blive noget hurtigere end det nuværende mobilnetværk. Alle, der har lyst, kan deltage i arbejdet.