Sådan får du et CE-mærke

13. juli 2021

Sådan får du et CE-mærke

CE-mærkning handler ikke kun om at sætte et CE-mærke på et produkt. Når du CE-mærker, påtager du dig samtidig ansvar for, at dit produkt overholder loven – uanset om du er producent, leverandør eller forhandler. På disse sider guider vi dig til, hvordan du kommer i gang.

Skal dine produkter CE-mærkes?

Legetøj, maskiner og elektriske apparater er alle eksempler på produkter, der skal CE-mærkes. Fælles for dem er, at de hører under et af de direktiver, som EU har vedtaget CE-mærkning for. Under hvert produktdirektiv er der en række produktgrupper; fx er hejse- og løftetilbehør en produktgruppe under maskindirektivet.</3>

Hvorfor skal man CE-mærke?

CE-mærket er et led i EU’s ønske om at skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene. Ved at stille ens krav til produkter gennem EU-lovgivning (direktiver) reducerer man tekniske handelshindringer. Samtidig sikrer man, at de nationale myndigheder i et enkelt EU-land ikke kan stille strengere krav til et produkt end de krav, der er formuleret i det pågældende direktiv.

Hvad betyder CE-mærket?

CE-mærket er en erklæring om, at produktet lever op til direktivernes og standardernes krav. CE-mærket er altså ikke et kvalitetsmærke, men kravene i lovgivningen tager udgangspunkt i miljøhensyn og forbrugernes sikkerhed og sundhed. Her er det vigtigt at bemærke, at CE-mærkning ikke i alle tilfælde betyder, at produktet er blevet testet. For nogle produkter er der ikke krav om prøvning, mens der for andre produkter, fx farlige maskiner, er krav om, at de skal prøves af en uafhængig instans – en tredjepart. Et CE-mærke betyder heller ikke nødvendigvis, at produktet er produceret inden for EU/EFTA.

CE-mærkning – trin for trin

I ti punkter guider vi dig igennem principperne for CE-mærkning af et produkt.

  1. Find det EU-direktiv, der gælder dit produkt
  2. Undersøg, hvilken dato der gælder for CE-mærkningen af dit produkt
  3. Find proceduren for overensstemmelsesvurdering af dit produkt
  4. Sørg for, at dit produkt opfylder de væsentlige krav i direktivet
  5. Undersøg, om der findes standarder for dit produkt
  6. Udarbejd den tekniske dokumentation
  7. Udfyld overensstemmelseserklæringen
  8. Undersøg, om der findes national lovgivning i det land, produktet skal sælges i
  9. Sæt CE-mærket på produktet
  10. Anden lovgivning

Kom på kursus i CE-mærkning

Vi tilbyder kurser i CE-mærkning, hvor du får en grundlæggende introduktion til CE-mærkning; den lovmæssige baggrund og praktiske anvisninger på at finde relevante direktiver og standarder. Herefter gennemgås tre cases med produkter fra henholdsvis maskin-, bygge- og el-området.

 

Kontakt

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

Standardserie for ladcykler er på vej

12. juni 2024

Standardserie for ladcykler er på vej

Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

12. juni 2024

Sikkerheden skal skærpes for bløde babylifte og babynests

CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.