09. november 2022
Der er næsten ingen grænser for, hvilke fagområder der anvender standardserien for functional safety, 61508, som grundlag for funktionssikkerhed. Produkter, metoder og procedurer for systemer i alt lige fra husholdningselektronik til atomkraftværker har elementære pålidelighedskrav angivet i denne standardserie for person-, miljø- og udstyrsbeskyttelse. Her er altså skabt en horisontal standard for sikkerhed der er gennemprøvet og skalerbar.
- Standarderne er relevante for alle, der arbejder med SIL-krav (Safety Integrity Level) til deres systemer, komponenter og anlæg. Seriens formål er at give værktøjer i form af procedurer og designguides, så man på en sikker og økonomisk fordelagtig måde kan fuldføre projekter, der stiller sikkerhedskrav til styrings- og kontrolsystemer, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Standardserien danner desuden grundlag for andre standardiseringsområder, der udarbejder retningslinjer for specifikke anlægstyper, produkter og beskyttelsessystemer, og som derved også får mulighed for at fastsætte sikkerhedskrav på et standardiseret grundlag. Bl.a. har standardserien relation til netværks- og systemsikkerhed (OT security) og måske også snart militære sikkerhedssystemer. I den forbindelse er derfor i standardiseringsarbejdet også nedsat en horisontal funktion for netværks- og systemsikkerhed (IEC 62443-serien), der med fordel også kan anvendes indenfor den kritiske infrastruktur.
- Man vil også kunne se, når en horisontal standardiseringstilgang er opnået, at virksomheder vil kunne omstille sig selv og deres produkter til nye markeder mere effektivt, fordi systemerne og produkter vil passe sammen på tværs af både faglige grænser og landegrænser. Det kræver dog, at det internationale standardiseringssamarbejde opnår en høj grad af konsensus imellem de mange fagområder. Den nyopstartede standardiseringsproces forventes derfor at løbe frem til 2027, fortæller Søren Storm.
Dansk Standard forventer, at udvalget for industriel automatisering, S-565, faciliterer aktiviteter på nationalt niveau for at understøtte det internationale samarbejde. Den horisontale tilgang i den tekniske komité gør, at den danske industri får mulighed for at tilbyde kvalitet og kompatibilitet i alle former for varer og serviceydelser, der har at gøre med sikkerhed i relation til industriel automatisering. Undervejs i udviklingen af standardserien tilbydes hele den industrielle sektor at komme med forbedringsforslag, ligesom Dansk Standard tilbyder pladser i udvalget og løbende optager nye medlemmer.
Du kan læse mere om udvalget her og se hvilke andre virksomheder der er med.
Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.
Dansk Standard har opdateret DS-håndbog 183, og opdateringen er vigtig for alle, der arbejder med elektriske installationer.
En vigtig del af den grønne omstilling afhænger af en succesfuld udvidelse af vores elnet. Elnettet skal bl.a. imødekomme et stigende behov for integrationen af mere decentral elproduktion, energilagring og elektrificering af transportsektoren; al...
Den hurtige udvikling inden for grøn energi kræver øget anvendelse af højspænding i elnettet, nye teknologier, ny viden – og mere standardisering.