03. juli 2024
Efterspørgslen på byggematerialer med et lavere klimaaftryk forventes at stige de næste par år i takt med, at byggebranchen skal mindske deres CO2-udledning. Derfor har det danske udvalg S-328 for Betonteknologi, der består af 23 forskellige virksomheder og organisationer fra betonbranchen, valgt at revidere standarden DS 206 for Beton – Specifikation, egenskaber, produktion og overensstemmelse – Regler for anvendelse af EN 206 i Danmark, så betonproducenter kan bidrage til at reducere betonprodukters CO2-udledning og dermed gøre produktionen mindre klimabelastende.
Den reviderede standard, DS 206:2024, gør det nu muligt for betonproducenter at anvende fire andre former for cementerstatning:
Derudover er der blevet lempet på kravene til minimum cementindhold i alle eksponeringsklasser fra XC2 til XA3. Det betyder, at der nu kun behøver at være 100 kg/m3 mod tidligere 150 kg/m3.
Sidst men ikke mindst åbner den reviderede standard op for, at betonproducenterne kan anvende returbeton med op til 120 minutters modenhed, samt hvor op til 75 % af den sammenblandede beton for X0 og XC1 består af returbeton. For de øvrige eksponeringsklasser gælder 90 minutters modenhed og 50 % returbeton i sammenblandet beton.
- Det er godt for byggebranchen, at vi nu har fået den nødvendige dokumentation for, at man kan bruge slagge, kalcineret ler og X-SCM, da det kan bidrage til at få betonbranchen i en grønnere retning. Det er både med til at mindske CO2-udledning nu og fremadrettet, siger Alexander Mollan Bohn Christiansen.
Den nye udgave DS 206:2024, der erstatter den tidl. DS/EN 206 DK NA:2023, er stadig en del af BR18.
Inden standarden blev udgivet, har den været til høring i 60 dage, så alle interesserede har haft mulighed for at indsende høringskommentarer. Kommentarerne er efterfølgende blevet gennemgået og indarbejdet af udvalget.
Den nye forordning bliver offentliggjort i løbet af de kommende uger og sætter fokus på digital overvågning og cirkulær økonomi i byggesektoren.
Fremover skal byggebranchen kunne genbruge bærende bygningsdele fra nedrevne bygninger. Og her bliver dokumentation, samarbejde, koordinering og standarder nødvendige – både for at kunne nedtage bygningsdele og for at kunne genbruge elementerne.
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...
Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.