Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

03. juli 2024

Revideret betonstandard skal bidrage til at mindske CO2-udledningen

Den danske betonstandard DS 206 er netop udkommet i en ny udgave, efter den har gennemgået en større revidering. Standarden, der nu tillader nu fire former for cementerstatninger, lemper på kravene til minimum cementindhold samt udvider mulighederne for at anvende returbeton, er ligesom sin forgænger en del af BR18.

Efterspørgslen på byggematerialer med et lavere klimaaftryk forventes at stige de næste par år i takt med, at byggebranchen skal mindske deres CO2-udledning. Derfor har det danske udvalg S-328 for Betonteknologi, der består af 23 forskellige virksomheder og organisationer fra betonbranchen, valgt at revidere standarden DS 206 for Beton – Specifikation, egenskaber, produktion og overensstemmelse – Regler for anvendelse af EN 206 i Danmark, så betonproducenter kan bidrage til at reducere betonprodukters CO2-udledning og dermed gøre produktionen mindre klimabelastende.

Tre større ændringer i standarden

Den reviderede standard, DS 206:2024, gør det nu muligt for betonproducenter at anvende fire andre former for cementerstatning:

  • Kalcineret ler
  • GGBS (slagge)
  • En ny form for tørt blandingsprodukt kaldet X-SCM
  • Biokulfiller, som tilsætning til betonproduktionen.

Derudover er der blevet lempet på kravene til minimum cementindhold i alle eksponeringsklasser fra XC2 til XA3. Det betyder, at der nu kun behøver at være 100 kg/m3 mod tidligere 150 kg/m3.

Sidst men ikke mindst åbner den reviderede standard op for, at betonproducenterne kan anvende returbeton med op til 120 minutters modenhed, samt hvor op til 75 % af den sammenblandede beton for X0 og XC1 består af returbeton. For de øvrige eksponeringsklasser gælder 90 minutters modenhed og 50 % returbeton i sammenblandet beton.  

- Det er godt for byggebranchen, at vi nu har fået den nødvendige dokumentation for, at man kan bruge slagge, kalcineret ler og X-SCM, da det kan bidrage til at få betonbranchen i en grønnere retning. Det er både med til at mindske CO2-udledning nu og fremadrettet, siger Alexander Mollan Bohn Christiansen.

Den nye udgave DS 206:2024, der erstatter den tidl. DS/EN 206 DK NA:2023, er stadig en del af BR18.

Inden standarden blev udgivet, har den været til høring i 60 dage, så alle interesserede har haft mulighed for at indsende høringskommentarer. Kommentarerne er efterfølgende blevet gennemgået og indarbejdet af udvalget.




Kontakt

Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37

Se også

Ny EU-byggevareforordning vedtaget

07. november 2024

Ny EU-byggevareforordning vedtaget

Den nye forordning bliver snart offentliggjort og sætter fokus på digital overvågning og cirkulær økonomi i byggesektoren.

Vi skal dele vores løsninger med genbrug

11. oktober 2024

Vi skal dele vores løsninger med genbrug

Fremover skal byggebranchen kunne genbruge bærende bygningsdele fra nedrevne bygninger. Og her bliver dokumentation, samarbejde, koordinering og standarder nødvendige – både for at kunne nedtage bygningsdele og for at kunne genbruge elementerne.

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

09. oktober 2024

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...

MT Højgaard Danmark: Vi ser en betydningsfuld interesse og villighed til dialog om taksonomien

26. august 2024

MT Højgaard Danmark: Vi ser en betydningsfuld interesse og villighed til dialog om taksonomien

Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.