Læserum inkluderer nu flere harmoniserede standarder

28. september 2024

Læserum inkluderer nu flere harmoniserede standarder

EU-Kommissionen har modtaget flere anmodninger om aktindsigt, og CEN-CENELEC har på den baggrund gjort 68 harmoniserede standarder tilgængelige, der kan have offentlighedens interesse i relation til EU-Domstolens afgørelse i sag C-588/21 P. 

Efter domsafsigelsen i sag C-588/21 P d. 5. marts 2024 har flere organisationer anmodet om aktindsigt i harmoniserede standarder hos EU-Kommissionen. Kommissionen har vurderet anmodningerne, og CEN-CENELEC har på den baggrund gjort 68 harmoniserede standarder, som kan have offentlighedens interesse, tilgængelige i læserummet.  De 68 standarder er inklusive de oprindelige fire fra dommen.  

DS er medlem af de europæiske standardiseringsorganisationer CEN og CENELEC, og vi følger dermed CEN-CENELEC's anvisninger og beslutninger. 

Hvorvidt der vil blive aktindsigt i flere harmoniserede standarder, beror på om EU-Kommissionen modtager yderligere anmodninger om aktindsigter, og på EU-Kommissionens vurdering heraf. 

Læserummets funktionalitet 

På ds.dk kan du finde vores digitale læserum i vores webshop: https://webshop.ds.dk/standard?openStandards=true 

Den digitale læseadgang gør det muligt at læse standarderne. Ønsker man at kopiere eller integrere en eller flere standarder i sine egne systemer, kan de købes via webshop eller vores licenssystem Standard Distribute. 

Hvad er en harmoniseret standard?

En harmoniseret standard er en teknisk specifikation, der er udviklet af CEN, CENELEC eller ETSI på anmodning fra EU-Kommissionen gennem en transparent proces. Den beskriver, hvordan overordnede krav i EU-direktiver kan opfyldes. De harmoniserede standarder giver formodning om overensstemmelse med lovgivningen når de offentliggøres af Kommissionen i EU-tidende. 

Hvilke harmoniserede standarder handler dommen om?

Selve sagen C-588/21 P, der er afsagt dom i, handler om fire konkrete harmoniserede standarder – tre harmoniserede CEN-standarder om legetøj samt en harmoniseret CEN-standard om test af nikkel: 

DS/EN 12472 + A1:2009 – Metode til simulering af slid og korrosion til bestemmelse af nikkelafgivelse fra overfladebehandlede emner 

DS/EN 71-12:2013 – Legetøj – Sikkerhedskrav – Del 12: N-nitrosaminer og N-nitroserbare stoffer 

DS/EN 71-4:2013 – Legetøj – Sikkerhedskrav – Del 4: Kemisæt til kemiforsøg og lignende 

DS/EN 71-5:2015 – Legetøj – Sikkerhedskrav – Del 5: Andet kemisk legetøj (sæt) end sæt til kemiske forsøg

 

Tre af de harmoniserede standarder, der er er søgt aktindsigt i, er trukket tilbage. Det betyder, at de ikke længere er gældende. Men da det er dem, selve sagen C-588/21 P omhandler, er det dem, EU-Kommissionen har valgt skal være tilgængelig i læserummet. 

På baggrund af dommen er der blevet søgt aktindsigt i flere harmoniserede standarder. EU-Kommissionen har gennemgået aktindsigtssagerne, og CEN-CENELEC har på den baggrund gjort i alt 68 harmoniserede standarder tilgængelige, som kan have offentlighedens interesse.  De kan derfor nu også findes i vores læserum. De 68 standarder er inklusive de oprindelige fire fra dommen. 

Om der vil blive givet aktindsigt til flere harmoniserede standarder, der kan have offentlighedens interesse, vides endnu ikke, og det beror på konkrete anmodninger om aktindsigt, som EU-Kommissionen modtager.

Hvem skal give aktindsigt i de fire standarder?

Dommen fastslår, at EU-Kommissionen skal give aktindsigt i de fire harmoniserede CEN-standarder til de to organisationer, Public.Resource.Org Inc. og Right to Know CLG, der har søgt om det. 

På sigt vil der formentlig blive givet aktindsigt af EU-Kommissionen til mange flere organisationer i flere harmoniserede standarder.  

Hvem kan få aktindsigt?

Alle, der har interesse, kan læse de fire specifikke standarder, som sagen omhandler på de nationale standardiseringsorganisationers hjemmeside. Du kan læse dem i vores webshop her, når du har registreret dig: https://webshop.ds.dk/standard?openStandards=true

Hvor lang tid har EU-Kommissionen til at give aktindsigt?

EU-Kommissionen har givet aktindsigt i de fire specifikke standarder, som der blev søgt aktindsigt i. I første omgang til de to organisationer Public.Resource.Org Inc. og Right to Know CLG, der søgte om det, og nu til alle andre via decentrale læserum.

Bliver de harmoniserede standarder gratis på ds.dk?

Dommen handler ikke om gratis standarder på ds.dk, men om aktindsigt i harmoniserede standarder. Det er EU-Kommissionen, der skal sørge for, at der bliver givet aktindsigt i de harmoniserede standarder, som har offentlighedens interesse. EU-Kommissionen har sammen med CEN-CENELEC besluttet, at adgangen til de fire harmoniserede standarder bliver givet i decentrale læserum i første omgang. Men nu er der i alt 68 harmoniserede standarder tilgængeligt i læserummet på baggrund af andre aktindsigtssager. 

Hvordan forholder Dansk Standard sig?

Dansk Standard har stor opmærksomhed rettet mod sagen og er i tæt dialog med CEN-CENELEC ift. at blive klogere på konsekvenserne af dommen. Dansk Standard deltager ikke direkte i forhandlingerne, men er sammen med de 34 nationale standardiseringsorganisationer i Europa repræsenteret igennem CEN-CENELEC. Vi tror på, at de nationale læserum er en god løsning, da det bliver nemmere at finde.  

Tilgængeligheden af standarder

Man kan til enhver tid læse alle standarder inkl. de harmoniserede standarder, som sagen omhandler, på det Kongelige Bibliotek i Aarhus og København samt efter aftale ved fysisk fremmøde hos os i Dansk Standard.  

IPR

Europæisk offentlig læseadgang til specifikke nationalt implementerede harmoniserede europæiske standarder

Formålet med læseadgangen er at gøre indholdet af specifikke harmoniserede europæiske standarder, der er vedtaget nationalt, offentligt tilgængeligt for alle interessenter i Europa.

Denne adgang til standarderne gives inden for gældende lovmæssige rammer. Bemærk, at disse rammer kan ændre sig og kan påvirke din adgang.

Standarder er ophavsretligt beskyttede

CEN- og CENELEC-standarder, deres nationale implementeringer og andre tekniske relaterede leverancer og publikationer er omfattet og beskyttet af ophavsret. Dette gælder også for harmoniserede europæiske standarder.

Denne adgang til nationale implementeringer af harmoniserede europæiske standarder gives kun direkte til den registrerede bruger og kun som læseadgang uden ret til på nogen måde navnlig at downloade, printe, kommercialisere og reproducere dokumenterne eller til at gøre dem tilgængelige eller distribuere dem. Vi forbeholder os alle rettigheder vedrørende tekst- og datamining.

Adgangen berører hverken eksisterende rettighedshaveres rettigheder til disse dokumenter, som derfor fortsat er gældende, eller regler om ophavsret, der begrænser tredjeparts ret til at reproducere eller udnytte standarderne på nogen som helst måde.

Ved at benytte portalen bekræfter du at have læst ovenstående.

Læs mere om copyright hos CEN og CENELEC

Hvad er en harmoniseret europæisk standard?

En harmoniseret europæisk standard er en europæisk standard, der er udviklet af en anerkendt europæisk standardiseringsorganisation, og som er udarbejdet efter anmodning fra Europa-Kommissionen med henblik på implementering af anvendelsen af EU's harmoniseringslovgivning.

https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/european-standards/harmonised-standards_en

Kontakt

Helena Schou Østergaard
Helena Schou Østergaard Presseansvarlig | Media Relations Manager
Marketing og kommunikation
E: hso@ds.dk
T: 39 96 62 74

Se også

EU-Domstolen har i dag afsagt dom i sag om fire harmoniserede standarder

05. marts 2024

EU-Domstolen har i dag afsagt dom i sag om fire harmoniserede standarder

EU-Domstolen har i dag afsagt dom i sag om fire harmoniserede standarder

Effektuering af EU-Domstolens afgørelse

29. april 2024

Effektuering af EU-Domstolens afgørelse

EU-Kommission og CEN og CENELEC nærmer sig en aftale om, hvordan dommen i sag C-588/21 P skal effektueres.

Læserum i sag C-588/21 P om aktindsigt er nu frit tilgængelig på ds.dk

28. juni 2024

Læserum i sag C-588/21 P om aktindsigt er nu frit tilgængelig på ds.dk

EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.