25. november 2024
Bæredygtighedsdagen havde fokus på, hvordan danske virksomheder og organisationer kan omsætte bæredygtighedsambitioner i praksis. Omdrejningspunktet var ressourcer – de naturlige, de menneskelige og styringen af dem, og målet var at fremme dialog og videndeling blandt danske virksomheder, organisationer og andre aktører, der ønsker at gå forrest i den grønne omstilling.
Dagen startede med en velkomsttale fra standardiseringsdirektør Tina Helsted Vengsgaard, der blev efterfulgt af et inspirerende åbningsindslag af den prisvindende filminstruktør Phie Ambo. Med mere end 15 års erfaring som både dokumentarist og aktivist gav hun et indblik i udfordringerne og mulighederne inden for den grønne omstilling og havde desuden medbragt klimakoret God Energi, der bidrog med kor- og fællessang.
Debatten, der fulgte, bragte perspektiver fra både publikum og paneldeltagerne: tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl, Mads Falkenfelth fra WELA og Lotte Hansen fra Plan Earth. Sammen drøftede de, hvordan Danmark og danske virksomheder kan tage førertrøjen i den globale bæredygtighedsindsats, og der var bred enighed om, at mere regulering, bæredygtige offentlige indkøb og nemmere ESG-målinger var vejen frem.
”Hvis vi individualiserer ansvaret, så når vi ingen steder. Prisstrukturerne er for store, og viljen er for lille. Som individ kan man godt lave sin egen væsentlighedsanalyse – kan jeg fx gå til min pensionskasse og kræve, de sælger deres fossile porteføljer? Men vi kommer ingen vegne med at pege fingre af enkeltpersoner, og vi kan ikke ændre på forbrugerne; i stedet må vi have nogle bedre rammebetingelser for bl.a. cirkulært materialer. Vi skal grundlæggende ind og have fat i de strukturer, hvor der kan ske en forskel, og så skal der lægges økonomi og magt bag det, der virker,” rundede Lotte Hansen paneldebatten af.
Herefter havde deltagerne mulighed for at vælge mellem fire tematiske spor, der inkluderede korte oplæg og diskussioner inden for områderne naturlige ressourcer, menneskelige ressourcer, governance/ledelse samt konkrete cases.
Spor E: Naturlige ressourcer
Spor S: Menneskelige ressourcer
Spor G: Governance/ledelse
Spor C: Konkrete erfaringer og cases
Du kan gå ind og se optagelserne af hovedsporet samt spor E,S og G.
Se optagelsernePå case-sporet fortalte Anders Barsøe, tidligere CEO for Letz Sushi under overskriften ”Hvad gik der galt?” om, hvordan en alt for ambitiøs bæredygtighedsstrategi blev enden på sushi-kæden, da det var umuligt samtidig at opretholde en konkurrencedygtig forretning. Hans råd var at implementere bæredygtighed skridt for skridt, så man hele tiden har forretningen med, og konklusionen i rummet blev, at en eksisterende virksomhed med nogle få bæredygtighedsinitiativer er mere værd i den grønne omstilling end slet ingenting.
Herefter holdt CEO Lars Aaen Thøgersen oplæg om sit firma GrowGrounds, hvis forretningsmodel er at samarbejde med kaffeproducenter om at omlægge udpinte kaffemarker til kaffe-skovlandbrug med bedre biodiversitet, ingen kemikalier og bedre finansiering til kaffebønderne i form af bl.a. CO2-kvoter. En forretningsmodel, der potentielt kan bredes ud til flere former for tropisk landbrug og samtidig har fordelen af ikke at skulle sælge et produkt og dermed skulle afveje bæredygtigheden over for konkurrencedygtige priser.
I alt deltog mere 250 mennesker på DS Bæredygtighedsdag - Dansk Standard siger tak til både samarbejdspartnere og deltagere for en inspirerende og lærerig dag!
Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.
Den nye internationale guide, udviklet på dansk initiativ, hjælper virksomheder med at integrere FN’s verdensmål i forretningsstrategien og samtidig prioritere deres indsatser.
Se eller gense webinaret om hvordan nye standarder kan hjælpe virksomheder med en praktisk tilgang til cirkulære strategier – både på organisationsniveau og produktniveau.
Den danske standard for repræsentativ prøvetagning, DS 3077, er netop blevet opdateret. Den nye udgave introducerer flere figurer og et mere standardiseret sprog, som gør standarden lettere at forstå på tværs af aktører og industrier.