Standarden giver en ramme for at arbejde med sporbar i værdikæden (fx producenter, logistik og transport, serviceudbydere og forhandlere) gennem styringsværktøjer, fælles terminologi, krav til og generel vejledning i de forskellige modeller.
Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Delmål 12.6: Virksomheder, især store og transnationale virksomheder, skal opfordres til at benytte bæredygtig praksis og til at integrere oplysninger om bæredygtighed i deres rapporteringscyklus.
Standarden giver redskaber til at arbejde struktureret og effektivt med styring af sporbarheden i værdikæden. En ansvarlig produktion fordrer, at man har styr på oprindelsen og indholdet i sine materialer og produkter og har viden om de forhold, som de er frembragt under. Denne viden skal bl.a. anvendes til at sikre, at man som virksomhed lever op til krav omkring sundhed, sikkerhed, miljømæssige-, sociale- og kvalitetsrelaterede aspekter, som forbrugere, slutbrugere, myndighed mv. stiller.
Standarden kan anvendes som en overordnet ramme til at opstille systemer for sporbarhed. På den måde sikrer man som virksomhed, at man får styr på data og dermed kan levere gennemsigtige og troværdige data til forbrugere, samarbejdspartnere og myndigheder. Dermed kan der også skabes en troværdig rapportering.
Ved at anvende allerede gennemprøvede modeller for styring af sporbarhed:
- sparer man ressourcer på ikke at opfinde egne systemer samt kan referere til et fælles grundlag
- sikrer man vigtige data og troværdig kommunikation til alle interessenter
- bedre leverandørstyring – og sikkerhed
- lettere og bedre rapporteringsgrundlag.
Læs om standarden: https://www.iso.org/news/ref2574.html
Køb standarden: https://webshop.ds.dk/standard/M311959/iso-22095-2020
Kontakt: Charlotte Vincentz Fischer cvf@ds.dk