Bæredygtighed og grøn omstilling

Miljø, klima og bæredygtighed hænger tæt sammen med standarder. Standarder giver virksomheder konkrete redskaber til at arbejde med bæredygtighed, fordi de kan sætte en fælles ramme og retning for arbejdet og gøre det målbart, så virksomhederne kan konkretisere og dokumentere deres indsats.

En bæredygtig fremtid

Behovet for en fælles indsats, der skal sikre en bæredygtig fremtid, har aldrig været større. Det handler om at bane vejen for flere innovative bæredygtige løsninger og skalering af disse. Dermed bliver løsningerne bredt ud og bæredygtighed bliver den nye hverdag.

For at sikre bæredygtig omstilling af vores samfund er der brug for konkrete redskaber, der kan vejlede i, hvordan man skal bære sig ad og hjælpe med at dokumentere effekten. Og der er brug for fælles målemetoder, så der bliver skabt en fælles enighed om, hvornår noget reelt er bæredygtigt. Det kan standarder bidrage til.

Men for at der for alvor skal sættes skub i den bæredygtige udvikling og den grønne omstilling, er der også brug for nye standarder, der giver fælles forståelse og enighed om tilgange, produktionsmetoder, beskrivelser af ressourcer m.v. Det gælder fx inden for cirkulær økonomi, hvor arbejdet med at sætte fremtidens standarder er i fuld gang, og de første allerede har set dagens lys.

Kontakt

Maibritt Agger
Maibritt Agger Afdelingschef | Head of Department
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: mag@ds.dk
T: 39 96 61 26
Anne Holm Sjøberg
Anne Holm Sjøberg Afdelingschef | Head of Department
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: ahs@ds.dk
T: 39 96 61 45

Områder inden for bæredygtighed og grøn omstilling

CO2 fangst og lagring

CO2 fangst og lagring

Vores evne til at fange og lagre CO2 bliver afgørende for, at vi når målet om en 70 % reduktion af CO2-udledningen i 2030. Standarder skal sætte rammen for hele processen fra fangst til lagring, men de skal også skabe ensartethed og gennemsigtighed på et kommende marked.

Standarder skaber rammen for Power-to-X

Power-to-X

Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et konkurrencedygtigt niveau, er der behov for standarder.

Cirkulær plastøkonomi

Cirkulær plastøkonomi

Der er behov for, at vi gør brugen og produktionen af plast mere cirkulær. Det betyder, at vi skal finde innovative løsninger, som gør, at vi kan reparere, genbruge og genanvende plast. Vi har samlet information om relevante krav, termer og udfordringer ift. specifikke plasttyper og produkter af/med plast. 

Cirkulær økonomi i byggeriet

Cirkulær økonomi i byggeriet

Standarder kan styrke byggebranchens udvikling dels ved at give de danske virksomheder et forspring ved at skalere de gode danske løsninger til resten af Europa. Dels ved at give redskaber, der kan skabe tillid og troværdighed i markedet bl.a. ved dokumentation af klimaeffekterne.

Madspild skal bekæmpes i fællesskab

Madspild skal bekæmpes i fællesskab

Ifølge FN står madspild for 8-10 % af al verdens CO2-udledning. I en verden, der både kæmper med sult og enorme klimaudfordringer, er det helt uforståeligt, at vi hvert år spilder 1,6 milliarder tons mad på globalt plan.

FN’s verdensmål og standarder

FN’s verdensmål og standarder

Standarder kan være et nyttigt redskab til at skabe et overblik over virksomhedens aftryk og bidrag, samt vise hvor der er potentialer for forbedringer. Se her, hvilke standarder du kan bruge i dit arbejde med de 17 verdensmål.

Grøn digitalisering

Grøn digitalisering

Data, digitalisering og gennemsigtighed spiller en vigtig rolle, hvis vi skal skabe et mere bæredygtigt samfund og forløse potentialet for den cirkulære økonomi. Gamle materialer, affald eller restprodukter bør komme ind i nye cirkulære værdikæder og blive en ressource et andet sted.

CSR-guide

CSR-guide

Corporate Social Responsibility (CSR) er betegnelsen for virksomheders arbejde med at integrere sociale og miljømæssige hensyn i deres forretningsaktiviteter og i deres interaktion med interessenterne. ’Virksomhedens samfundsansvar’ er en dansk betegnelse for begrebet.
Se vores step for step guide



Hos tekstilfabrikken Gabriel ser man standarder som en konkurrencemæssig fordel i den cirkulære værdi. Se videoen og hør hvordan Gabriel arbejder strategisk med standardisering.

Kurser

Sustainability Manager uddannelse
På uddannelsen vil du blive ført igennem hele processen fra at udarbejde en bæredygtighedsstrategi, implementere den systematisk via ledelsessystemet, definere meningsfulde KPI’er, fremskaffe troværdige data for indsatsen samt at vurdere din organisationens evne til at bringe strategien til live og fremstå som en troværdig samarbejdspartner.


Diplomkursus i miljøledelse - ISO 14001
På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden, ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Vores ISO 14001 kursus tager dig igennem de forskellige faser af implementering af et effektivt ledelsessystem for miljøledelse.

”Standarderne kan være med til at løfte niveauet
i hele verden, og dermed også få indflydelse på
klimaet. Her i Danmark har vi mange organisationer
og interessenter, som rigtigt gerne vil gøre en
forskel på dette område, og de indgår i det danske
følgeudvalg og i det kommende internationale arbejde.
I første omgang skal vi skabe en ledelsesstandard,
som eksempelvis de store producenter,
grossister og detailhandel kan arbejde med."

Maibritt Agger, Afdelingschef Dansk Standard.

 

Seneste artikler

Se flere artikler
Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

09. oktober 2024

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...

10. november 2023

Hvordan hænger miljøkrav til elektriske produkter og standardisering sammen?

Se eller gense dette webinar, hvor du bl.a. kan høre om miljøvurdering af elektriske produkter, og hvordan de hænger sammen med miljøvaredeklarationer samt andre standarder og metoder på området.

Det skal være nemmere at gennemskue bæredygtighed – også for forbrugerne

26. oktober 2023

Det skal være nemmere at gennemskue bæredygtighed – også for forbrugerne

Selvom vi som forbruger hver især gør en indsats for at træffe mere bæredygtige valg, kan det være svært at gennemskue produktionsprocesser og produkter. Derfor er der behov for fælles retningslinjer og målemetoder, så virksomheder kan dokumentere...