23. juli 2021
Certificering efter et energiledelsessystem (EnMS) kan være et essentielt skridt for at opnå organisationens miljømålsætninger, da en certificering dokumenterer reelle forbedringer af energiforbrug og energieffektivitet over for organisationens interessenter. For at sikre, at certificeringsprocessen er konsekvent, og at certificeringsorganerne er kompetente til at vurdere værdien af forbedringerne, er standarden for certificeringsorganerne netop blevet opdateret.
ISO 50003 Energiledelsessystemer – Krav til organer, der foretager audit og certificering af energiledelsessystemer er udviklet for at sikre, at certificeringsorganer har de rette kompetencer samt er konsistente og upartiske i deres certificeringsproces.
ISO 50003 kan anvendes sammen med ISO/IEC 17021 Overensstemmelsesvurdering – Krav til organer, der foretager audit og certificering af ledelsessystemer, da det giver certificeringsorganerne mulighed for at certificere ledelsessystemer med særlig fokus på energibaserede foranstaltninger i planlægningsprocessen. Derudover giver de to standarder mulighed for at sikre at organisationerne, der udfører certificeringen, har de rette kompetencer.
Standarden ISO 50003 er fornyeligt blevet opdateret, så den passer til den harmoniserede tilgang, der anvendes i alle ISO’s ledelsessystemer. Hertil er der kommet nogle justeringer bl.a. i forhold til afklaring af kontroldage, anvendelse af kravene i større organisationer og tekniske kompetencer for dem, der har en tilknytning til EnMS-kontrollen.
ISO 50003 er en af de standarder, som ISO har udviklet for at supplere og understøtte ISO 50001 Energiledelsessystemer – Krav med vejledning til brug.
ISO 50004 Energiledelsessystemer – Vejledning i implementering, vedligehold og forbedring af et ISO 50001-energiledelsessystem
ISO 50006 Energiledelsessystemer - Måling af energipræstation ved hjælp af baseline for energi (EnB) og indikatorer for energipræstation (EnPl) - Generelle principper og vejledning (under revision)
ISO 50009 Energiledelsessystemer – Vejledning i flerorganisatorisk implementering af et fælles energiledelsessystem
ISO 50015 Energiledelsessystemer - Måling og verifikation af organisationers energieffektivitet - Generelle principper og vejledning
ISO 50021 Energiledelse og -besparelser – Generel vejledning om valg af ansvarlige for evaluering af energibesparelser
Så deltag på vores kursus ISO 50001 - Energiledelsessystemer d. 16. september, hvor du lærer, hvordan standarden kan anvendes. Læs mere og tilmeld dig her.
Den nye internationale guide, udviklet på dansk initiativ, hjælper virksomheder med at integrere FN’s verdensmål i forretningsstrategien og samtidig prioritere deres indsatser.
Se eller gense webinaret om hvordan nye standarder kan hjælpe virksomheder med en praktisk tilgang til cirkulære strategier – både på organisationsniveau og produktniveau.
Den danske standard for repræsentativ prøvetagning, DS 3077, er netop blevet opdateret. Den nye udgave introducerer flere figurer og et mere standardiseret sprog, som gør standarden lettere at forstå på tværs af aktører og industrier.
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...