Standarder for solvarmeanlæg forventes at bidrage væsentligt i klimaindsatsen

10. januar 2022

Standarder for solvarmeanlæg forventes at bidrage væsentligt i klimaindsatsen

Fælles internationale ISO-standarder skal nu sikre kvaliteten af solvarmeanlæg, hvilket eksperter mener vil gøre fremtidens solvarmeenergi mere tilgængelig og udbredt end nogensinde før.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at solenergi har et enormt potentiale i kampen mod klimaforandringerne.

For mange kan det dog komme som en overraskelse, at varme rent faktisk fylder enormt meget i verdens totale energiforbrug. Faktisk udgør elektricitet kun omkring 20 procent af verdens totale energiforbrug, og blot 30 procent udgøres af transportmidler. Langt den største andel af vores energiforbrug er varme: varmt vand, varme og industriel varme står således for mere end 50 % af verdens energiforbrug. Derfor kan solvarmeanlæg bidrage væsentligt i klimaindsatsen, og her spiller standarder en vigtig rolle, fordi de er med til at sikre kvaliteten af anlæggene.

- Kvalitetssikring af solvarmeanlæg i europæiske lande og andre dele af verden vil skabe øget tillid hos forbrugerne og dermed bane vejen for øget udbredelse af solvarme. Internationale standarder er også til gavn for producenterne, da det giver dem klare retningslinjer for produktkrav, forklarer Alexander Christiansen, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard.

Solvarmesystemer kan spare millioner tons klimaopvarmede kuldioxid

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) viser de seneste globale data fra rapporten, ’Solar Heat Worldwide 2020’, at solvarmesystemer i løbet af 2019 producerede 479 gigawatt energi – hvilket genererede samme output som 43 millioner tons olie og forhindrede udledning af 38 millioner tons klimaopvarmende kuldioxid.

På trods af, at solvarmeopvarmning er en moden teknologi, har den haltet lidt bagefter andre former for vedvarende energi. Dette skal fælles internationale ISO-standarder nu være med til at ændre på.

- Noget af det, der arbejdes på lige nu, er at gøre de europæiske standarder inden for solenergi internationale, så de får en større udbredelse, ligesom der er en række internationale ISO-standarder, der er ved at blive opdaterede med nye krav til bl.a. kvalitet og prøvningsmetoder siger Alexander Christiansen.

Om standarderne for solenergi

De fælles internationale ISO-standarder, der kan være med til at gøre en forskel for klimaet, er bl.a. ISO 9806, ISO 22975-serien og ISO 9459-serien. Fælles for standarderne er, at de giver metoder, vejledninger og stiller krav til produkter, der bruger solenergi. Fx giver ISO 9806 testmetoder til vurdering af holdbarhed, pålidelighed, sikkerhed og termisk ydeevne af væskeopvarmende solfangere, ISO-22975-serien stiller krav til holdbarhed og ydeevne af vakuum-solfangere og ISO 9459-serien beskriver testprocedurer til karakterisering af ydeevnen af ​​solvarmeanlæg til brugsvand.

Udvikling af standarder for solfangere

Der er fra dansk side mulighed for at få indflydelse på standarder på området igennem Dansk Standards udvalg for termisk solenergi, S-213, som arbejder med udviklingen af standarder for solfangere, solvarmesystemer og lagertanke. Udvalget deltager aktivt i flere af de internationale arbejdsgrupper, hvor de danske udvalgsmedlemmer er med til at påvirke udformningen af standarderne. Du kan læse mere om udvalget og mulighederne for at deltage her.

 

Kontakt

Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37

Se også

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er udkommet på dansk

18. december 2024

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er udkommet på dansk

Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omst...

DS Bæredygtighedsdag: Fokus på ressourcer og inspiration til en bæredygtig fremtid

25. november 2024

DS Bæredygtighedsdag: Fokus på ressourcer og inspiration til en bæredygtig fremtid

Dansk Standard afholdt sin første Bæredygtighedsdag torsdag d. 14. november med stærkt fremmøde, både fysisk og online, og mange inspirerende oplæg.

Skal tung transport blive grønnere, er der brug for mere standardisering

04. november 2024

Skal tung transport blive grønnere, er der brug for mere standardisering

Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.

PMC Hydraulics om ny SDG-guide

29. oktober 2024

PMC Hydraulics om ny SDG-guide: ”Det handler både om samvittighed og om god forretning”

Den nye internationale guide, udviklet på dansk initiativ, hjælper virksomheder med at integrere FN’s verdensmål i forretningsstrategien og samtidig prioritere deres indsatser.