05. juli 2023
Kan det betale sig at investere i et energibesparelsesprojekt? Ofte er det ikke kun selve energibesparelsesprojektet, der afgør, om en investering er rentabel, men også de relaterede besparelser, som er afledt af energibesparelsesprojekt. Relaterede besparelser er besparelser, som ikke kun er relaterede til selve energibesparelsen.
- Det kan fx være, at dit energibesparelsesprojekt også har en driftsmæssig indvirkning på virksomheden. Så hvis du udskifter til noget, der ikke kræver lige så meget drift, så sparer du desuden mandetimer. Det kan også være en installation til regulering af lys og luft, hvor det ud over besparelse af energi bidrager til sundhed, fordi du samtidigt skaber bedre forhold for de ansatte og på den måde øger arbejdsglæden, effektiviteten og sparer sygedage, fortæller Christine Weibøl Bertelsen, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Når man får alle de medfølgende besparelser med i sit investeringsbudget, kan det tit være dem, som gør forskellen. Så hvis du fx skal ud at låne penge eller skal have andre til at finansiere og vurdere, om projektet er rentabelt, så kan de relaterede besparelser have en strategisk indflydelse og er derfor vigtige at få med.
- Forestil dig et eksempel med et vandbassin med en reguleret temperatur. Her kan du spare energi på opvarmningen ved at dække bassinet til med en dug. Men selve dugen er dyr, og kan det så svare sig? Men hvis du i din beregning også kan tage højde for, at dugen vil reducere vandfordampning, og hvis der ovenikøbet er kemikalier i vandet, så kan du medregne en besparelse på både den mængde vand og kemikalier, som du ellers skal fylde i jævnligt, forklarer Christine Weibøl Bertelsen og fortsætter:
- På kan måde kan det netop være de to sidstnævnte ting, der har en afgørende betydning for, at en finansiering af den nye dug er rentabel. Og kigger man på det fx med tanke på bæredygtighed, så nedbringer man ikke bare energiforbruget, men også det øvrige forbrug.
Standarden bliver et metodisk rammeværk til at identificere og kvantificere værdierne ved energibesparelsesprojekter samt de finansielle og kommunikative værdier ved projekterne. Således vil standarden favne bredere end energi, så man kan tage højde for de øvrige besparelser. Det kan også være besparelser, som kan være svære at dokumentere, såsom en ændret adfærd hos medarbejderne, som vil resultere i besparelser af andre ressourcer. Disse besparelser skal standarden også give virksomheder og organisationer værktøjer til at synliggøre, så de kan regnes med i den finansielle vurdering af energiinvesteringen.
Standarden vil være relevant for alle typer virksomheder og organisationer, som gerne vil foretage energiforbedringer og synliggøre deres indsats i forhold til bæredygtighed.
Det danske udvalg for energiledelse, ESCO og energieffektivitet, S-432, er med i det europæiske arbejde med at udvikle standarden. Arbejdet er netop gået i gang, og standarden forventes færdig om tre år.
Ønsker du at få indflydelse på den kommende standard og deltage i udviklingsarbejdet, har du mulighed for at være med, eftersom arbejdet går i gang nu. Det kan fx være interessant for rådgivere inden for energi, miljø og bæredygtighed, virksomheder, som beskæftiger med disse områder, forsyningsselskaber og energitjenestevirksomheder, som finansierer implementeringer af det energibesparende udstyr, samt finansieringsinstitutter m.fl.
Læs mere om udvalgetPå dette Energi- og miljøledelseskursus, får du en grundig introduktion til ISO 14001 og ISO 50001 standardernes krav samt indsigt i, hvordan de to standarder for miljø- og energiledelse kan integreres i et samlet ledelsessystem.
Danmark har stået i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der kan reducere metalforbruget med op til 15 procent. Metoden giver virksomheder mulighed for at måle restspændinger i metalstrukturer, hvilket både kan føre til økonomiske...
Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omst...
Dansk Standard afholdt sin første Bæredygtighedsdag torsdag d. 14. november med stærkt fremmøde, både fysisk og online, og mange inspirerende oplæg.
Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.