Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

02. maj 2024

Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

Undersøgelser viser, at gener relateret til kvinders cyklus og overgangsalder er komplekse og underbelyste. Dette kan have betydelige konsekvenser for både samfundsøkonomien og den enkelte kvinde. Ny standard skal hjælpe virksomheder med at komme udfordringerne i møde.

Overgangsalder påvirker halvdelen af verdens befolkning, i en eller anden grad, og altså dermed en stor del af arbejdsstyrken. Undersøgelser i England viser, at manglende adressering og hensyntagen til kvinder i overgangsalder har resulteret i, at op mod 10 % af kvinder forlader arbejdsmarkedet på et tidspunkt i deres liv, hvor de ellers har oparbejdet betydelig viden og erfaring. Det har store konsekvenser for den enkelte kvinde, der ofte rammes på toppen af sin karriere, men også for virksomhederne, som mister værdifulde ressourcer.

På trods af de vidtrækkende konsekvenser har gener relateret til kvinders cyklus og overgangsalder historisk set været stærkt tabubelagt, men ændringer er på vej: BSI, den britiske standardiseringsorganisation, har tidligere udgivet en guide om overgangsalder og menstruel sundhed i arbejdssammenhæng, og nu starter arbejdet med at udvikle en international vejledning med samme fokusområde. Tendensen er, at man i langt højere grad end førhen interesserer sig for, hvordan og hvor meget kvinders cyklus påvirker deres arbejdsliv – og hvad der kan gøres for at afhjælpe dette.

Større nationalt fokus på området

I Danmark ses også et stigende fokus på overgangsalder og de konsekvenser, den har, personligt og samfundsmæssigt: I april 2024 var der høring i Sundhedsudvalget om sundhedsvæsenets hjælp til kvinder med lidelser i overgangsalderen, hvor det gennemgående tema var manglende data, viden og vejledning til både kvinder, sundhedsvæsen og virksomheder.

- Overgangsalder er ekstremt kompleks, underbelyst og overset. Overgangsalderen har betydelige konsekvenser helt fra det enkelte individ til samfundsniveau – både privat og professionelt. Der er behov for en betydelig og langsigtet indsats med forskning, formidling og uddannelse, udtalte forsker i hjertekar-sundhed med fokus på overgangsalderen Lasse Gliemann fra Københavns Universitet, på høringen i Sundhedsudvalget.

Lasse Gliemann ser positivt på, at der nu kommer en vejledning til virksomhederne og vurderer, at konsekvenserne i dansk kontekst ikke er uden betydning: Ud fra foreløbige beregninger estimerer han, at de samfundsøkonomiske konsekvenser ved overgangsalder i Danmark årligt kan løbe op i over fire milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste, svarende til 10.198 tabte årsværk og 243.091 lægebesøg.

Vejledning til virksomheder skal bidrage til mere socialt bæredygtige arbejdspladser

Den 4. juni 2024 begynder arbejdet på den internationale standard for overgangsalder, menstruel sundhed og menstruation, som skal give virksomhederne vejledning, værktøjer og et sprog til at adressere emnet. Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent hos Dansk Standard, udtaler i den forbindelse:

- De store konsekvenser for både den enkelte og samfund gør, at der er behov for flere forskellige indsatser på området. En af dem er vejledning til virksomhederne, som giver dem værktøjer til at adressere og håndtere denne livsfase i en arbejdsmarkedskontekst.

Hun fremhæver samtidig, at vejledningen er en vigtig brik i at understøtte virksomhederne i deres arbejde med at skabe socialt bæredygtige arbejdspladser. 

Flere eksperter fra Dansk Standards udvalg for socialt bæredygtige arbejdspladser vil deltage i standardiseringsarbejdet og de bakker op om, at der er et stort behov for vejledningen.

Sanne Gottlieb, den første og eneste danske menopauserådgiver, understreger vigtigheden af den kommende vejledning, da hun også oplever stigende interesse fra virksomheder:

- Udsigten til, at virksomhederne nu får en vejledning, er enormt positiv. Der er stor interesse for området, og der er brug for nogle konkrete værktøjer, som virksomhederne kan arbejde ud fra, siger Sanne Gottlieb, Menokonsult.

Udover overgangsalder dækker den kommende vejledning også menstruation og menstruel sundhed, og i den forbindelse udtaler Kathrine Gammelby Lodbjerg, privatsektorrådgiver hos Sex & Samfund:  

- Det er vigtigt med øget fokus på menstruel sundhed og overgangsalder på arbejdspladsen, for at skabe et inkluderende arbejdsmiljø. Emnet er tabubelagt på mange arbejdspladser og der eksisterer mange myter. Det skal vi have brudt med, og derfor engagerer vi os i udviklingen af standarden.

Hør mere om udvikling af standarden og deltag i webinar

Dansk Standards udvalg for socialt bæredygtige arbejdspladser (S-803) bidrager til udviklingen af den nye internationale standard for menstruation, menstruel sundhed og overgangsalder på arbejdspladsen. Udover dette arbejder udvalget også på andre standarder, der understøtter socialt bæredygtige arbejdspladser, eks. standarder for arbejdsmiljøledelse, psykisk arbejdsmiljø, HR samt ligestilling og diversitet.

Læs også mere om initiativer inden for social bæredygtighed 

Deltag i 'Webinar om kommende standard for overgangsalder og menstruel sundhed på arbejdsmarkedet' d. 30. maj kl. 10-11 og hør eksperter belyse behovet for standarden. Få også indblik i det kommende arbejde samt mulighed for at deltage i udviklingen af standarden. 


Vil du vide mere om Dansk Standards arbejde med socialt bæredygtige arbejdspladser eller deltage i udviklingen af den kommende vejledning til virksomheder, kan du kontakte Lise Schmidt Aagesen.

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør hos Dansk Standard

31. oktober 2024

Dansk Standard underskriver DI's Diversitetsløfte

Dansk Standard støtter DI's Diversitetsløfte for at understrege organisationens strategiske fokus på ligestilling og diversitet.

En by af talenter bruger standard til at sikre et mere inkluderende arbejdsmarked

09. oktober 2024

En by af talenter bruger standard til at sikre et mere inkluderende arbejdsmarked

Vi er langt fra i mål med ligestilling og diversitet på arbejdsmarked – både i de private og offentlige sektorer. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med 20 andre organisationer og virksomheder udviklet en standard for ligestilling og diversite...

12. september 2024

Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål

Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både int...

Nu har ISO 55001 for asset management den samme struktur som de øvrige ledelsessystemer

11. juli 2024

Nu har ISO 55001 for asset management den samme struktur som de øvrige ledelsessystemer

Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.