Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør hos Dansk Standard
Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør hos Dansk Standard

31. oktober 2024

Dansk Standard underskriver DI's Diversitetsløfte

Dansk Standard støtter DI's Diversitetsløfte for at understrege organisationens strategiske fokus på ligestilling og diversitet.

Ligestilling og lige muligheder for alle er stadig en udfordring i Danmark, da strukturelle barrierer er med til at hæmme lige adgang til og på arbejdsmarkedet. Undersøgelser viser fx, at der er:

  • økonomisk ulighed
  • ulighed på ledelses- og bestyrelsesniveau
  • ulighed i etnicitet og alder.

Med andre ord er der stadig et stykke vej til, at Danmark har et inkluderende arbejdsmiljø.

For at bidrage til at ændre denne samfundsproblematik, har Dansk Standard valgt at tilslutte sig DI's Diversitetsløfte og deres vision om at sikre mere diversitet, inklusion og ligestilling i dansk erhvervsliv, så alle talenter kan komme i spil.

- Som Danmarks standardiseringsorganisation har vi ikke kun et ansvar over for os selv, men også for at have de rette kompetencer til at facilitere fremtidens standarder sammen med eksperterne fra danske virksomheder og organisationer. Det tror vi på, at vi bedre kan sikre, hvis vi også arbejder med vores egen diversitet. Derfor deltager vi i DI’s vigtige arbejde med Diversitetsløftet, så vi kan få flere værktøjer at arbejde med og få sparring, forklarer Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør hos Dansk Standard.

Inden Dansk Standard besluttede at skrive under på DI' Diversitetsløfte, blev de 16 principper gennemgået. Her var det tydeligt at se, at der var flere af principperne, der passer direkte ind i Dansk Standards egen indsats om at sikre et inkluderende arbejdsmarked. Det gælder bl.a.:

  • Princip 1: Vi ved, at diversitet og inklusion gør os klogere som virksomhed
  • Princip 5: Vi fastsætter specifikke mål
  • Princip 12: Vi går forrest med ledelse og adfærd, der skaber forandring
  • Princip 15: Vi har en inkluderende tilgang til minoriteters perspektiver

Konkrete arbejde med principperne

Nogle af principperne taler også direkte ind i standarden for ligestilling og diversitet, DS 5001, som Dansk Standard har udviklet i samarbejde med mere end 20 danske virksomheder og organisationer. Standarden afspejler en fælles holdning til, hvilke elementer der bør adresseres for at arbejde seriøst med ligestilling og diversitet – en standard, som Dansk Standard selv er i gang med at blive certificeret efter.

"Vi ønsker at være en mangfoldig arbejdsplads, der afspejler det samfund, vi er en del af. Derfor har vi også valgt at implementere og opnå certificering efter DS 5001, så vi kan arbejde endnu mere fokuseret med områderne ligestilling, diversitet og inklusion,” fortæller Tina Helsted Vengsgaard.

Som et led i, at Dansk Standard har underskrevet DI's Diversitetsløfte, stiller Dansk Standard også standarden gratis til rådighed for alle de virksomheder og organisationer, der er med i DI's Diversitetsløfte i 2025. Standard gratis for alle i 2024.

Hvad er DI's Diversitetsløfte?

DI's Diversitetsløfte beskriver 16 principper, som Dansk Industri har udviklet for at hjælpe virksomheder med at fremme diversitet, inklusion og ligestilling - uanset hvor langt virksomhederne er med arbejdet.

De 16 principper skal give inspiration til, hvor man kan sætte ind og styrke kønsfordelingen, diversiteten og inklusionen i sin organisation. På den måde skal DI's Diversitetsløfte bidrage til, at man på tværs af dansk erhvervsliv opnår en gennemsnitlig 40/60-kønsfordeling i ledelse og bestyrelser i 2030.

Standarden for ligestilling og diversitet

Standarden er et ledelsessystem, hvilket betyder, at den giver en ramme til at udvikle klare politikker og målsætninger for ligestilling og diversitet, så den kan passe ind på alle arbejdspladser. Helt konkret stiller standarden krav til at arbejde struktureret og målbart med ligestilling og diversitet ved at vise, hvordan man kan igangsætte, dokumentere og løbende vedligeholde virksomhedens indsatser.

Standarden bygger på samme ledelsessystem, som mange arbejdspladser allerede kender fra andre ledelsesstandarder, så som ISO 9001 om kvalitetsledelse eller ISO 27001 om informationssikkerhed.

Det betyder dermed, at standarden har inkorporeret tankegangen Plan-Do-Act-Check. En tankegang som skaber en kontinuerlig proces for arbejdet med ligestilling og diversitet, hvor man løbende skal evaluere sin egen indsats og korrigere den.

”Standarden skal ses som en ramme til at skabe strukturer – og man behøver ikke at følge den fra ende til anden. Man kan sagtens bare lade sig inspirere af den, og så stadigvæk få ligestilling og diversitets ind i organisationens DNA. Ved at stille standarden gratis til rådighed håber vi, at organisationer vil bruge den til at finde inspiration til deres arbejde”, fortæller Tina Helsted Vengsgaard.





Kontakt

Tina Helsted Vengsgaard
Tina Helsted Vengsgaard Standardiseringsdirektør | Director Standardisation
Ledelsen
E: thv@ds.dk
T: 39 96 62 40

Se også

ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet nu udgivet på engelsk

07. marts 2023

Efter stor international efterspørgsel er ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet nu udgivet på engelsk

I september sidste år blev ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet, DS 5001, udgivet i dansk regi. Lige siden har der været et stort ønske fra både danske - og ikke mindst globale virksomheder - om en engelsk udgave, og det ønske er nu b...

AP Pension er som den første virksomhed i Danmark blevet certificeret i ligestilling og diversitet

18. juli 2023

AP Pension er som den første virksomhed i Danmark blevet certificeret i ligestilling og diversitet

AP Pension er for nylig blevet certificeret i et nyt ledelsessystem for ligestilling og diversitet, der skal hjælpe virksomheder med at styrke og systematisere deres arbejde inden for området.

28. september 2023

Ledelsessystem for ligestilling og diversitet – erfaringer og perspektiver – et år efter

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om erfaringerne med at arbejde med standarden, DS 5001 - ledelsessystem for ligestilling og diversitet. Mere end 20 danske organisationer har været med til at udvikle standarden, og AP Pension er som...

Ny ledelsesstandard skal styrke ligestilling og diversitet på arbejdspladsen

15. september 2022

Ny ledelsesstandard skal styrke ligestilling og diversitet på arbejdspladsen

Danske virksomheder og organisationer kan nu få dokumentation for, at de arbejder ambitiøst og kontinuerligt med ligestilling og diversitet.