En by af talenter bruger standard til at sikre et mere inkluderende arbejdsmarked

09. oktober 2024

En by af talenter bruger standard til at sikre et mere inkluderende arbejdsmarked

Vi er langt fra i mål med ligestilling og diversitet på arbejdsmarked – både i de private og offentlige sektorer. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med 20 andre organisationer og virksomheder udviklet en standard for ligestilling og diversitet, der stiller en række krav – bl.a. at sætte mål for indsatsen og til forskellige former for dokumentation – som i sidste ende skal bidrage til et mere inkluderende arbejdsmarked for alle. Og netop den standard har Københavns Kommune valgt at anbefale i projektet ”En by af talenter”.

Hvordan skaber man en arbejdsplads, hvor alle trives og har lige vilkår – uanset køn, alder, religion, hudfarve og etnicitet? 

Det svar og mange flere findes i ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet, DS 5001, som Dansk Standard har udviklet sammen med mere end 20 andre danske aktører. Standarden gør det lettere at arbejde struktureret og målbart med ligestilling og diversitet. Den giver mulighed for at etablere og vedligeholde inkluderende arbejdspladser samt dokumentere egne indsatser og resultater. Det gælder lige fra rekruttering over daglig trivsel til større diversitet og bedre kønsfordeling på ledelsesgangen. 

”Både i Danmark og i resten af verden er der et kæmpe problem med ligestilling og diversitet. Vi har valgt at gå foran og lave en dansk standard, som rummer begge områder, for der findes ikke en tilsvarende standard internationalt. Emnet er vigtigt, og vi er langt fremme i forhold til nogle lande, men vi er langt fra i mål,” siger standardiseringsdirektør i Dansk Standard, Tina Helsted Vengsgaard.

Hun henviser til, at kvinder stadig er underrepræsenterede i bestyrelser og i ledelser i danske virksomheder. Ligesom der mangler ligestilling i forhold til pension og løn. Og problemet stopper ikke her. 

”Mange oplever, at det er svært at få et job efter de 50 år, ligesom mennesker med ikke-dansk klingende navne tit bliver overset i ansøgerbunken,” forklarer hun. 

Standarden skaber et kontinuerligt fokus på ligestilling og diversitet

Med standarden i hånden får danske ledere og arbejdsgivere en ramme, som kan hjælpe dem med at implementere diversitet og ligestilling på arbejdspladsen. Standarden bygger på samme ledelsessystem, som mange arbejdspladser allerede kender fra andre ledelsesstandarder, så som ISO 9001 om kvalitetsledelse eller ISO 27001 om informationssikkerhed.

”Med standarden kan ledelsen skabe kontinuerlige processer i forhold til at fremme og vedligeholde ligestilling og diversitet. Standarden skaber en ramme og en struktur, som sikrer vedholdende fokus, da det kan være svært, eftersom der også er andre agendaer og problemstillinger på en arbejdsplads,” forklarer siger Tina Helsted Vengsgaard.

Hun ser også standarden som en mulighed for at skabe en mere nøgtern tilgang til eksempelvis ligestilling, som er et emne, der kan sætte gang i mange følelser og holdninger på en arbejdsplads. 

”Standarden giver muligheden for at få taget diskussionerne og sat nogle mål for de områder, som kan være svære arbejde med,” siger hun. 

DS 5001 giver en ramme, som virksomheder kan bruge til at:

  • Lave klare politikker og målsætninger for ligestilling og diversitet
  • Hjælpe virksomheder og organisationer med at undgå bias i rekrutteringen af nye medarbejdere
  • Sikre en inkluderende kultur
  • Bidrage til kontinuerligt fokus

Læs mere her

En by af talenter

Ligestilling og diversitet ligger allerede mange virksomheder og organisationer på sinde. Det gælder også Københavns Kommune, hvor Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune har igangsat et projektet En by af talenter - her anbefales det i udbuddets kravspecifikation, at DS 5001 bør anvendes. En by af talenter er et gratis tilbud til alle københavnske virksomheder, som vil gøre en indsats for sikre mere ligestilling og diversitet på alle niveauer i en organisation. 

Foreningen Lige Adgang, som arbejder for at sikre lige adgang til arbejdsmarkedet uanset etnicitet, køn, religion, sprog og faglighed, vandt sammen med ReSearch Humanity udbudsrunden, og de skal de næste to år facilitere et læringsforløb for 35 københavnske virksomheder. Og behovet er stort, vurderer Muneeza Rosendahl, som er direktør i Foreningen Lige Adgang.

”Vi har ikke lige adgang til arbejdsmarkedet. Har man et mellemøstligt navn, skal man sende dobbelt så mange ansøgninger som en ansøger med et dansk navn, og bærer man tørklæde, skal der 60 procent flere ansøgninger afsted, før man bliver indkaldt til jobsamtale,” siger Muneeza Rosendahl.

Foreningen Lige Adgang udgav i november 2023 en rapport om etnisk minoritetsstress, som blandt andet viste, at knap 75 procent bliver udsat for diskrimination på arbejdspladsen i form af fordomme, kommentarer og ’jokes’. Det betyder, at 90 procent får reaktioner som stress, vrede, tristhed, frustration og magtesløshed. 

”Mange oplever, at de skal forklare sig og bliver stillet til ansvar for ting, som sker i verden, på grund af deres religion eller etnicitet. De bliver ikke set som enkle individer, men som repræsentant for en hel gruppe,” siger Muneeza Rosendahl.

Arbejdspladser skal være inkluderende for alle

Muneeza Rosendahl er med i et DS-netværk om ligestilling og diversitet og håber, at standarden bliver et dynamisk dokument, som løbende justeres. 

”Mange virksomheder vil gerne arbejde med inklusion, men har svært ved at finde ud af, hvordan de konkret skal gribe det an. Standarden giver en benchmarking af, hvad virksomheden skal gøre, hvilke områder de skal kigge på, og hvor de skal hen. Mange vil opleve, at når de laver tiltag for én gruppe, vil det også åbne døren for andre minoriserede,” siger direktøren for Foreningen Lige Adgang. 

Virksomheder, som arbejder efter standarden for ligestilling og diversitet, har mulighed for at blive certificeret, og Muneeza Rosendahl mener, at den blåstempling er med til at gøre en virksomhed attraktiv for kommende medarbejdere.

”For især den unge generation, generation Z, betyder det meget, at en virksomhed tager ansvar. De lader sig ikke spise af med en generel vending om, at virksomheden opfordrer alle uanset køn og etnicitet til at søge. De vil vide hvad, der konkret bliver gjort,” siger Muneeza Rosendahl. 

Hun tilføjer:

”En inkluderende arbejdsplads er for alle – både for dem, som oplever privileger og barrierer. Det handler om at nedbryde de diskriminerende strukturer, så alle kan opleve at høre til og have de samme adgange.”

Standarden DS 5001 henvender sig til alle typer af virksomheder og organisationer – både små og store.

”Mange har efterspurgt standarden, fordi ligestilling og diversitet er brede og svære emner. Vores håb er, at standarden kan hjælpe virksomhederne med at arbejde mere målrettet og systematisk med ligestilling og diversitet. Vi håber, at alle virksomheder i Danmark vil bruge den eller finde inspiration i standarden og samtidig blive mere attraktive for kommende medarbejdere,” siger Tina Helsted Vengsgaard.

Dansk Standard tilbyder rådgivning og kurser i standarden for ligestilling og diversitet, for at virksomheder kan få en dybere forståelse for kravene i standarden samt få inspiration til, hvordan man kan bruge den til at skabe en mere mangfoldig arbejdsplads. Ligestilling og diversitet er også på dagsordenen, når Dansk Standard inviterer til DS Bæredygtighedsdag. 

Deltag i DS Bæredygtighedsdag den 14. november

Dansk Standard inviterer til DS Bæredygtighedsdag den 14. november i København. Dagen sætter fokus på ressourcer og bæredygtighed, herunder social bæredygtighed og FN’s verdensmål. Blandt talerne er Muneeza Rosendahl, direktør i Foreningen Lige Adgang, og Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

Læs mere og tilmeld dig her
Kontakt

Tina Helsted Vengsgaard
Tina Helsted Vengsgaard Standardiseringsdirektør | Director Standardisation
Ledelsen
E: thv@ds.dk
T: 39 96 62 40

Se også

12. september 2024

Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål

Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både int...

Nu har ISO 55001 for asset management den samme struktur som de øvrige ledelsessystemer

11. juli 2024

Nu har ISO 55001 for asset management den samme struktur som de øvrige ledelsessystemer

Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

03. juli 2024

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...

06. juni 2024

Webinar om internationale standarder for biodiversitet

Se eller gense webinaret og få seneste nyt fra det internationale arbejde med udviklingen af standarder for biodiversitet samt mulighed for at bidrage med egen viden og udfordringer.