International anerkendelse til tekniske eksperter vidner om dansk styrkeposition

03. oktober 2024

International anerkendelse til tekniske eksperter vidner om dansk styrkeposition

Intet mindre end 11 eksperter fra danske virksomheder og organisationer blev onsdag hædret med IEC’s pris ’1906 Award’. Det er det største antal danske vindere nogensinde. Prisen tildeles eksperter inden for den internationale elektrotekniske standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater.

Hvert år uddeler IEC – den internationale elektrotekniske kommission – en IEC 1906 Award til udvalgte standardiseringseksperter, der har ydet en unik indsats og opnået ekstraordinære resultater inden for et projekt eller i forbindelse med andre aktiviteter, som bidrager væsentligt til at fremme IEC’s internationale arbejde. Dvs. at muliggøre et digitalt og elektrisk samfund, fremme en bæredygtig verden samt være førende på tillid, inklusion og samarbejde.

Hele 11 eksperter fra danske virksomheder og organisationer modtog onsdag d. 2. oktober 2024 prisen for deres særlige og engagerede præstationer. Prismodtagerne er blevet indstillet af andre IEC-eksperter – og netop det, at indstillingen kommer fra internationale IEC-kolleger, betyder, at prisen er en stor anerkendelse af de 11 vindere i Danmark.

- Jeg er utrolig stolt af, at vi i Danmark har så engagerede og dedikerede eksperter i standardisering, der bliver nomineret af deres internationale kollegaer. Det er et enormt stykke arbejde, de udfører, og netop det, at prisen gives på baggrund af indstilling fra deres kolleger, viser, hvor værdsat deres indsats er. Især i en tid, hvor international standardisering er vigtigere end nogensinde. Det er igennem standarder, at vi sikrer kvalitet og sikkerhed i produkter som vindmøller, produktionsmaskiner og elektriske husholdningsprodukter, der i sidste ende anvendes af forbrugerne. Samtidig er det standarder, der letter handel på tværs af lande og giver de nødvendige kravsspecifikationer ift. certificering. Derfor sender denne anerkendelse også et vigtigt signal udadtil. For det viser, at det også er afgørende, at der sidder danske eksperter med i arbejdet, så vi er med til at sikre gode løsninger, der inkorporerer bæredygtighed, og som samtidig har sammenhæng med lovgivning og initiativer på europæisk niveau, siger Maria Skou, direktør for international politik og public affairs i Fonden Dansk Standard.

IEC

IEC er den internationale elektrotekniske standardiseringsorganisation. IEC blev grundlagt i 1906, hvorfra navnet til prisen stammer. Omkring 170 lande og 30.000 eksperter deltager i organisationens arbejde, der varetager den elektrotekniske standardisering på internationalt niveau. IEC har en portefølje af omkring 10.000 standarder indenfor et bredt spektrum af elektrotekniske områder


De 11 eksperter fra Danmark, som i år har fået IEC 1906 Award, er:

Philip Holmbjerg Kristiansen, Systems Engineering A/S

Philip er nomineret af den tekniske komité TC 3 for sin store indsats i arbejdet med udviklingen af internationale standarder, der skal hjælpe virksomheder med at få den rette dokumentation af eklektiske- og procestekniske anlæg.  

Komitéen beskæftiger sig med standarder, der omfatter metoder til at strukturere og identificere komponenter i komplekse systemer ved hjælp af koder. 

Sandie Brændgaard Nielsen, Teknologisk Institut

Sandie er blevet nomineret af TC 22 for sin store indsats i arbejdet med at udvikle standarder for testkrav og grænseværdier for frekvensomformere og disses samlede drift ift. energieffektivitet og -tab. Et arbejde, der er med til at sikre, at virksomheder lever op til EU-kravene, og derigennem bidrager til vores klimaaftryk, sikkerhed for arbejdstager og i sidste ende sikkerhed for slutforbrugeren.

Erik Andersen, Andersen’s L-Service

Erik er blevet nomineret af den tekniske komité TC 57 for sin højt anerkendte internationale ekspertise inden for kryptografiske algoritmer.

Komitéen beskæftiger sig med standarder inden for styring af kraftsystemer og tilhørende datakommunikation.

Hans Schou Christensen, Danfoss

Hans er blevet nomineret af den tekniske komité 72 for sin store indsats i arbejdet med udviklingen af internationale standarder for sikkerhed og brugervenlighed ved brug af husholdnings- og produktionsapparater. Det kan være alt fra at kunne styre temperaturer, tryk, tidsforløb, fugtighed, lys eller væskeniveau.

Komitéen beskæftiger sig med standarder for regler vedrørende egensikkerhed og de funktionskarakteristika, der er forbundet med driftssikkerhed og prøvning af automatiske elektriske styringer anvendt i elektriske og ikke-elektriske apparater til husholdningsbrug og lignende.

Per Thåstrup Jensen, Force Technology

Per er nomineret af den tekniske komité TC 77 for sin store indsats og ledende rolle i arbejdet med at udvikle standarder for elektromagnetisk kompatibilitet (forligelighed) mellem elektriske apparater. Formålet med arbejdet er at få markedsført elektriske apparater, der ikke ved frembringelse af elektrisk støj forstyrrer andre apparaters funktion, og ikke selv bliver forstyrret af elektrisk støj fra andre elektriske apparater. Foruden Pers dedikerede arbejde i dette udvalg, er han med i fire andre grupper.

Jan Juul Jensen, UL Demko

Jan er nomineret af den tekniske komité TC 108 for sin store indsats i arbejdet med udviklingen af internationale standarder for sikkerhedskrav til elektronisk udstyr inden for feltet audio-, video-, informations- og kommunikationsteknologi.

Standarderne er hovedsageligt for metoder til måling af fejlstrøm og jordstrøm, inklusive metoder til måling af fejlstrøm med hensyn til fysiologiske effekter og jordstrøm i forbindelse med installation.  Det skal bl.a. være med til at sikre, at der ikke opstår brand, eller at apparaterne kan vælte. Foranstaltninger, der i sidste ende skal værne om medarbejdernes sikkerhed. 

Rasmus Møller Jensen, Force Technology

Rasmus er nomineret af den tekniske komité TC 108 for sin store indsats i arbejdet med udviklingen af internationale standarder for sikkerhedskrav til elektronisk udstyr inden for feltet audio-, video-, informations- og kommunikationsteknologi.

Standarderne er hovedsageligt for metoder til måling af fejlstrøm og jordstrøm, inklusive metoder til måling af fejlstrøm med hensyn til fysiologiske effekter og jordstrøm i forbindelse med til installation.  Det skal bl.a. være med til at sikre, at der ikke opstår brand, eller at apparaterne kan vælte. Foranstaltninger, der i sidste ende skal værne om medarbejdernes sikkerhed. 

Jesper Jerlang, Aasted A/S

Jesper er nomineret af den tekniske komité 111 for sin indsats i arbejdet med udviklingen af internationale standarder, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye elektriske produkter.

Komiteén beskæftiger sig med standarder og guides med miljømæssige aspekter inden for det elektrotekniske område, herunder krav til mærkning, deklarering og måling af indhold af stoffer, der er reguleret af lovgivning, samt genanvendelighed efter produktet er udtjent.

Belén Fernández Montes, Vattenfall

Belén er blevet nomineret af IECRE for sin store indsats i arbejdet med at lette den internationale handel med udstyr og tjenester til brug i sektoren for vedvarende energi (vindmøller), samtidig med at produkterne overholder det krævede sikkerheds- og ydeevneniveau.

IECRE beskæftiger sig med certificeringssystem for vedvarende energi/IEC-system til certificering af standarder vedrørende udstyr til brug i vedvarende energiapplikationer (IECRE).

Johnny Jensen, UL Demko

Johnny er nomineret af IECEE for sin store indsats i arbejdet med at reducere handelsbarrierer forårsaget af forskellige certificeringskriterier i forskellige lande. Hans arbejde er med til at eliminere forsinkelser og omkostninger ved flere test, hvilket giver virksomheder mulighed for at markedsføre deres produkter hurtigere, samtidig med at de reducerer de samlede produktionsomkostninger. Alt dette er bygge op på internationale standarder i praksis.

Jasmin Omerovic, UL International Demko A/S

Jasmin er nomineret af IECEx for sin store indsats i arbejdet med at udvikle dokumenter til certificering, så arbejdsgiver kan undgå eksplosioner på arbejdspladser verden over – altså sikkerhed for arbejdstagere og indirekte forbrugerne.

IECEx beskæftiger sig med et certificerings-framework, der udvikler dokumenter til at understøtte certificeringsprocesserne af EX-materiel iht. IEC’s standarder.

Kontakt

Maria Skou
Maria Skou Direktør | Director
Ledelsen
E: msk@ds.dk
T: 39 96 61 90

Se også

Læserum inkluderer nu flere harmoniserede standarder

28. september 2024

Læserum inkluderer nu flere harmoniserede standarder

EU-Kommissionen har modtaget flere anmodninger om aktindsigt, og CEN-CENELEC har på den baggrund gjort 68 harmoniserede standarder tilgængelige, der kan have offentlighedens interesse i relation til EU-Domstolens afgørelse i sag C-588/21 P.

12. september 2024

Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål

Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både int...

09. september 2024

Nye standarder under radioudstyrsdirektivet styrker cybersikkerhed

Se eller gense webinaret om de nye standarder under radioudstyrsdirektivet, hvor vi sætter fokus på, hvordan de styrker cybersikkerheden.

Dansk Standard valgt ind i CENELEC’s bestyrelse

04. september 2024

Dansk Standard valgt ind i CENELEC’s bestyrelse

Fra 2025 og de næste tre år er Dansk Standard med om bordet, når CENELEC, den europæiske elektrotekniske standardiseringsorganisation, skal sætte deres politiske og økonomiske retning for fremtiden.