23. oktober 2024
Standardens formål er at sikre nøjagtige og pålidelige prøvetagninger inden for miljø, fødevarer, kemikalier, minedrift, teknologisk produktion m.m., hvilket er afgørende for et korrekt beslutningsgrundlag.
Der bliver ofte truffet beslutninger på baggrund af analyser, hvor fx den offentlige sundhed, forurening af miljø, jord, vand, affald osv. er involveret. Derfor er det helt centralt, at prøvetagninger er repræsentative, hvad end der er tale om analyse af giftige stoffer i fødevarer, for store mængder kemikalier i spildevandet, giftige tungmetaller i miljøet eller sporelementer i bjergarter og mineraliseringer.
- Vi har valgt at revidere standarden DS 3077 på baggrund af 10 års feedback fra industrien – nationalt såvel som internationalt. Her efterspurgte de bl.a. flere figurer, mere udførlige forklaringer og et ensrettet sprog, så den kan bruges bredt af folk, der i forvejen arbejder med standarder," fortæller professor Kim H. Esbensen, Ph.d. og stifter af KHE Consulting, og fortsætter:
- Det er helt centralt, at vores prøvetagninger er pålidelige. For det er på baggrund af dem, at vi træffer beslutninger om, hvorvidt et produkt eller en teknologi opfylder kvalitetskriterier og kan præsenteres på markedet. Derfor er det så vigtigt, at vi som samfund såvel som individuelle firmaer og organisationer har fælles retningslinjer for at sikre repræsentativ prøvetagning. For hvis en prøve ikke er repræsentativ, er analyseresultatet heller ikke retvisende – hvilket i sidste ende kan betyde, at man fx smider et helt parti fødevarer ud, fordi man fejlagtigt tror, at det er farligt eller giftigt – eller værre endnu, at folk bliver syge, fordi man ikke har opdaget, at der rent faktisk var giftstoffer i et givent produkt. Der findes utallige eksempler på, at dårlige prøvetagninger bliver grundlaget for dårlige beslutninger – og det kan koste dyrt. Kim H. Esbensen er forperson for udvalget S-890, og det var ham, der tog initiativ til at udvikle standarden tilbage i 2005, og han har ledet arbejdet siden.
DS 3077 hjælper virksomheder med at reducere usikkerhed i analyseresultater ved at sikre, at prøver fra heterogene materialer er repræsentative, uanset hvilket heterogent materialer der er tale om. Standarden dækker både teori og praksis inden for prøvetagning og kan bruges til at forbedre kvaliteten af data, reducere usikkerheder og sikre bedre beslutningstagning inden for teknologi, videnskab og industri. Standarden kan bl.a. anvendes i sektorer som miljø, fødevarer og kemikalier, men den er også aktuel, når vi snakker om genbrug. Standarden understøtter nemlig indirekte FN's verdensmål om kvalitetsuddannelse, bæredygtig innovation og ressourceeffektivitet, DS 3077 er med til at sikre det rette niveau af professionel viden inden for prøvetagning, at udvikle en innovativ og sund industri samtidig med, at vi ikke bruger flere ressourcer end højst nødvendigt.
- DS 3077 er et essentielt værktøj indenfor rigtig mange industrier, som skal have styr på prøvetagningen i deres proces eller af deres produkter. Men tilgangen til repræsentativ prøvetagning kan sagtens udvides til andre områder, som fx genanvendelse af betonelementer eller andre materialer til genbrug. Det er med til at sikre en mere bæredygtig tilgang, som mindsker vores samlede miljøbelastning.” udtaler Peter Bøgh Pedersen, sektionsleder ved Teknologisk Institut.
Selvom standarden er dansk, er den skrevet på engelsk og har vakt betydelig international interesse. Der er nemlig flere internationale aktører, der har købt standarden. Derfor er det også planen, at standarden skal spilles ind som en potentiel international ISO-standard.
- Danmark er det første land i verden til at lave en international standard for repræsentativ prøvetagning, da vi så et behov for det. Og med den tilbagemelding, vi har fået på standarden, ser vi en gylden mulighed for at forsøge at gøre det til en ISO-standard. Det vil give en større anerkendelse og åbner samtidig op for, at endnu flere virksomheder og organisationer har mulighed for at benytte samme prøvetagningstilgang som baggrund for at kvalitetsteste analyser af deres produkter, hvilket i sidste ende giver et solidt grundlag for at træffe beslutninger, siger Lone Skjerning, seniorkonsulent i fra Dansk Standard og ansvarlig for udvalget S-890.
Den opdaterede standard inkluderer også et gratis softwareværktøj til variografisk proceskarakterisering, som letter implementeringen af retningslinjerne inden for procesindustrier.
Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omst...
Dansk Standard afholdt sin første Bæredygtighedsdag torsdag d. 14. november med stærkt fremmøde, både fysisk og online, og mange inspirerende oplæg.
Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.
Den nye internationale guide, udviklet på dansk initiativ, hjælper virksomheder med at integrere FN’s verdensmål i forretningsstrategien og samtidig prioritere deres indsatser.