Opdateret standard skal sikre bedre prøvetagninger med nye visualiseringer

23. oktober 2024

Opdateret standard skal sikre bedre prøvetagninger med nye visualiseringer

Den danske standard for repræsentativ prøvetagning, DS 3077, er netop blevet opdateret. Den nye udgave introducerer flere figurer og et mere standardiseret sprog, som gør standarden lettere at forstå på tværs af aktører og industrier. 

Standardens formål er at sikre nøjagtige og pålidelige prøvetagninger inden for miljø, fødevarer, kemikalier, minedrift, teknologisk produktion m.m., hvilket er afgørende for et korrekt beslutningsgrundlag.

Der bliver ofte truffet beslutninger på baggrund af analyser, hvor fx den offentlige sundhed, forurening af miljø, jord, vand, affald osv. er involveret. Derfor er det helt centralt, at prøvetagninger er repræsentative, hvad end der er tale om analyse af giftige stoffer i fødevarer, for store mængder kemikalier i spildevandet, giftige tungmetaller i miljøet eller sporelementer i bjergarter og mineraliseringer.

- Vi har valgt at revidere standarden DS 3077 på baggrund af 10 års feedback fra industrien – nationalt såvel som internationalt. Her efterspurgte de bl.a. flere figurer, mere udførlige forklaringer og et ensrettet sprog, så den kan bruges bredt af folk, der i forvejen arbejder med standarder," fortæller professor Kim H. Esbensen, Ph.d. og stifter af KHE Consulting, og fortsætter:

- Det er helt centralt, at vores prøvetagninger er pålidelige. For det er på baggrund af dem, at vi træffer beslutninger om, hvorvidt et produkt eller en teknologi opfylder kvalitetskriterier og kan præsenteres på markedet. Derfor er det så vigtigt, at vi som samfund såvel som individuelle firmaer og organisationer har fælles retningslinjer for at sikre repræsentativ prøvetagning. For hvis en prøve ikke er repræsentativ, er analyseresultatet heller ikke retvisende – hvilket i sidste ende kan betyde, at man fx smider et helt parti fødevarer ud, fordi man fejlagtigt tror, at det er farligt eller giftigt – eller værre endnu, at folk bliver syge, fordi man ikke har opdaget, at der rent faktisk var giftstoffer i et givent produkt. Der findes utallige eksempler på, at dårlige prøvetagninger bliver grundlaget for dårlige beslutninger – og det kan koste dyrt. Kim H. Esbensen er forperson for udvalget S-890, og det var ham, der tog initiativ til at udvikle standarden tilbage i 2005, og han har ledet arbejdet siden.

Ingen grund til at spilde unødvendige ressourcer

DS 3077 hjælper virksomheder med at reducere usikkerhed i analyseresultater ved at sikre, at prøver fra heterogene materialer er repræsentative, uanset hvilket heterogent materialer der er tale om. Standarden dækker både teori og praksis inden for prøvetagning og kan bruges til at forbedre kvaliteten af data, reducere usikkerheder og sikre bedre beslutningstagning inden for teknologi, videnskab og industri. Standarden kan bl.a. anvendes i sektorer som miljø, fødevarer og kemikalier, men den er også aktuel, når vi snakker om genbrug. Standarden understøtter nemlig indirekte FN's verdensmål om kvalitetsuddannelse, bæredygtig innovation og ressourceeffektivitet, DS 3077 er med til at sikre det rette niveau af professionel viden inden for prøvetagning, at udvikle en innovativ og sund industri samtidig med, at vi ikke bruger flere ressourcer end højst nødvendigt.

- DS 3077 er et essentielt værktøj indenfor rigtig mange industrier, som skal have styr på prøvetagningen i deres proces eller af deres produkter. Men tilgangen til repræsentativ prøvetagning kan sagtens udvides til andre områder, som fx genanvendelse af betonelementer eller andre materialer til genbrug. Det er med til at sikre en mere bæredygtig tilgang, som mindsker vores samlede miljøbelastning.” udtaler Peter Bøgh Pedersen, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

Næste skridt

Selvom standarden er dansk, er den skrevet på engelsk og har vakt betydelig international interesse. Der er nemlig flere internationale aktører, der har købt standarden. Derfor er det også planen, at standarden skal spilles ind som en potentiel international ISO-standard.

- Danmark er det første land i verden til at lave en international standard for repræsentativ prøvetagning, da vi så et behov for det. Og med den tilbagemelding, vi har fået på standarden, ser vi en gylden mulighed for at forsøge at gøre det til en ISO-standard. Det vil give en større anerkendelse og åbner samtidig op for, at endnu flere virksomheder og organisationer har mulighed for at benytte samme prøvetagningstilgang som baggrund for at kvalitetsteste analyser af deres produkter, hvilket i sidste ende giver et solidt grundlag for at træffe beslutninger, siger Lone Skjerning, seniorkonsulent i fra Dansk Standard og ansvarlig for udvalget S-890.

Den opdaterede standard inkluderer også et gratis softwareværktøj til variografisk proceskarakterisering, som letter implementeringen af retningslinjerne inden for procesindustrier.



Kontakt

Lone Skjerning
Lone Skjerning Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: ls@ds.dk
T: 39 96 62 55

Se også

25. oktober 2024

Cirkulært design og ESPR – hvordan kan standarder hjælpe

Se eller gense webinaret om hvordan nye standarder kan hjælpe virksomheder med en praktisk tilgang til cirkulære strategier – både på organisationsniveau og produktniveau.

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

09. oktober 2024

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...

06. juni 2024

Webinar om internationale standarder for biodiversitet

Se eller gense webinaret og få seneste nyt fra det internationale arbejde med udviklingen af standarder for biodiversitet samt mulighed for at bidrage med egen viden og udfordringer.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...