Nye standarder skal styrke energieffektivitet i skibsfarten

17. december 2024

Nye standarder skal styrke energieffektivitet i skibsfarten

Energieffektivitet er blevet en afgørende faktor for skibsfarten både økonomisk og miljømæssigt. Hidtil har rederier og skibsværfter haft svært ved at vurdere, hvilke komponenter og systemer der er mest energieffektive under bestemte driftsforhold. To nye internationale standarder, udviklet med dansk lederskab, skal ændre dette.

Energieffektiviteten i maritime komponenter og systemer kan variere betydeligt afhængigt af skibets driftsforhold. En ventilator designet til tropiske klimaer kan fx bruge unødvendigt meget energi i koldere omgivelser, hvis den ikke kan justeres. Derfor er det ikke nok bare at installere de mest energieffektive komponenter – skibets samlede effektivitet kan kun optimeres, hvis systemerne fungerer effektivt under de faktiske forhold.

De to nye standarder, der er udviklet på dansk initiativ, tager højde for både komponent- og systemniveau, hvilket skal give industrien de nødvendige redskaber til at sikre en høj samlet energieffektivitet, der kan måles og sammenlignes på tværs af systemer og komponenter. Standarderne øger fokus på energieffektivitet og giver en objektiv vurdering af energieffektivitet, hvilket i sidste ende giver økonomiske og miljømæssige besparelser.

- Standarderne er med til at øge fokus på energieffektivitet og harmonisere vores energieffektivitetsbegreber og -forståelse. Dette kan lyde elementært, men ofte i vores branche kan man høre postulater om energikonvertering på over 65 %, når det reelle tal er 35 % – det handler om, hvor man sætter sine grænseflader, når man laver sine beregninger, siger Kate Schrøder, Regulatory Affairs Specialist hos Alfa Laval Aalborg, som er medlem af det danske udvalg S-262 for skibs- og marineteknologi og har deltaget i arbejdet.

Standarder sikrer Danmarks konkurrencefordel

Energieffektivitet er godt på vej til at blive en væsentlig konkurrenceparameter for søfarten, da miljøkrav, emissionsregler og stigende brændstofpriser skaber et større behov for bedre energieffektivitet. De to internationale ISO-standarder vil gøre det nemmere for rederier og værfter at vælge det mest energieffektive produkt, når man bygger, reparerer eller vedligeholder skibe og udstyr. Standarderne hjælper rederier og producenter med at vurdere energieffektiviteten objektivt.

- Det er positivt, at vi har haft 11 danske aktører med til at sætte retningen, da det giver Danmark en konkurrencefordel. Det giver en vigtig indsigt i de nye muligheder, når man selv har bidraget til at kvalificere standarderne og pege på, hvordan en bedømmelse bør foretages, siger Per Velk, seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for S-262.

Også Danske Maritime har deltaget aktivt og været med til at sikre finansieringen til projektet, som forventeligt kan blive til gavn for danske virksomheder.

- Der er mange dygtige udstyrsproducenter i Danmark, og udover en høj kvalitet så udmærker de sig ved, at deres udstyr og produkter typisk har en meget høj energieffektivitet. Nu bliver dette tydeliggjort med de nye standarder, hvor pris sættes i forhold til energieffektivitet, kvalitet og klimavenlighed, og hvor jeg forventer, at det kan øge anvendelsen af danske kvalitetsprodukter, siger Valdemar Ehlers, teknisk chef hos Danske Maritime, der er medlem af S-262.

Fakta om standarderne

Initiativet til udviklingen af standarderne blev oprindeligt taget af Danske Maritime, ReFlow Maritime og Dansk Standard, og efterfølgende har en lang række virksomheder og organisationer bidraget til det indledende arbejde: Alfa Laval, C.C. Jensen, PureteQ, DESMI, Maersk, Maersk Tankers & Maersk Drilling, Hempel, DFDS, OSK-ShipTech og SIMAC med støtte fra Den Danske Maritime Fond.

Derudover har der været stor global interesse for 10 andre lande til at deltage i udviklingen af de to standarder: Belgien, Tyskland, Japan, Kina, Korea, Singapore, Schweiz, Storbritannien og USA.

Standarder er internationale og bliver i fagsprog omtalt som:

Køb standarderne i webshop


Kontakt

Per Velk
Per Velk Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: pve@ds.dk
T: 39 96 62 13

Se også

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

05. december 2023

Grønne brændstoffer i skibsfart kræver mere standardisering

Brændstoffer som metanol og ammoniak er fremtiden i den maritime verden. Men nye brændstoffer kræver også nye sikkerhedsforanstaltninger – og her mangler der standarder.

Dansk søfart går forrest i den grønne omstilling

07. oktober 2021

Dansk søfart går forrest i den grønne omstilling

Den maritime sektor står i dag for en væsentlig del af den samlede globale CO2-udledning. Nu har Det Blå Danmark sat sig i spidsen for udviklingen af en international ISO-standard, som vil gøre det langt nemmere at vælge det bedste og mest energie...

Ny international standard skal styrke energieffektiv skibsfart

04. juni 2021

Ny international standard skal styrke energieffektiv skibsfart

Et dansk forslag til en ny maritim standard skal gøre det muligt at sammenligne komponenters og systemers effektivitet til fordel for klima og miljø. Muligheden for sammenligning skal bane vejen for, at hensyn til klimaet og miljøet kan veje minds...

Fremtidens bæredygtige transport bliver udviklet nu. Skal Danmark være med i front?

16. april 2021

Fremtidens bæredygtige transport bliver udviklet nu. Skal Danmark være med i front?

Den teknologiske udvikling er meget mere end bedre batterier og elbilernes længere rækkevidde. Fremtidens bæredygtige transport omhandler en lang række aspekter indenfor den tekniske udvikling af vejkøretøjer og infrastruktur - og standarder er i...