Politiske initiativer for en grøn og digital omstilling

Den europæiske grønne pagt (2018)

Den europæiske grønne pagt er en pakke med politiske initiativer, der skal bane vejen for den grønne omstilling i EU og opnåelse af målet om klimaneutralitet inden 2050.

Den grønne pagt anerkender behovet for en holistisk tilgang, der går på tværs af sektorer og relevante politikområder, og indeholder initiativer på områder som klima, miljø, energi, transport, industri, landbrug og bæredygtig finansiering, samtidig med at transitionen bliver fair for alle.

Visionen er klimaneutralitet, mindsket forurening og en genoprettelse af en sund balance i natur og økosystemer, der er afgørende for Europas fremtid. Ligeledes er den grønne pagt en anerkendelse af nødvendigheden i at ændre nuværende økonomiske og forbrugsmæssige mønstre, herunder nødvendigheden i at menneskelige aktiviteter udføres i overensstemmelse med de planetære grænser. Nogle af de vigtigste mål i den grønne pagt for 2050 med relevans for byggeriet er klimaneutralitet, cirkulær økonomi, ren industri og et sundere miljø.

For at anerkende, at byggesektoren spiller en vigtig rolle i EU’s bestræbelser på at nå de vedtagende klima- og miljømål, har den europæiske grønne pagt har også formuleret klare mål for byggeriet. De initiativer, der har særlig indflydelse på byggeriet inkluderer:

Vil du vide mere?

Marika Englén
Marika Englén Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: mae@ds.dk
T: 39 96 62 16
Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri, Energi og Transport
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37

Digitalisering

EU’s grønne omstilling går hånd i hånd med den digitale omstilling. Den ene sker ikke uden den anden, og der er derfor tale om en dobbelt omstilling i EU, hvor de to områder både er tæt forbundne og kan understøtte hinanden på flere måder. Samtidig kan områderne bidrage til at skabe en økonomi, der både er bæredygtig og konkurrencedygtig.

Digitalisering anses generelt for at være en nøglekomponent i at nå de overordnede mål i EU’s grønne pagt, fordi digitalisering fremmer innovation, effektivitet og bæredygtighed på tværs af alle sektorer. Fx kan teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things (IoT) og big data optimere energiforbrug, forbedre ressourceeffektivitet og reducere affald og hjælpe med at overvåge og reducere energiforbrug i realtid, hvilket bidrager til de grønne mål.

Digitalisering spiller desuden en central rolle i at understøtte og fremme målene for flere af EU’s andre strategiske initiativer, der hver især indeholder et digitaliseringsfokus.

I bygge- og anlægssektoren hænger den digitale omstilling tæt sammen med Building Information Modeling (BIM). Det, som startede som digitale bygningsmodeller til simulering, har udviklet sig til at kunne bruges til meget mere, fx til at:

  • Effektivisere processer gennem anvendelse af digitale teknologier, der skaber og håndterer bygningsdata gennem hele livscyklussen af et byggeprojekt, som på sigt vil kunne bidrage til mere effektive og præcise processer.
  • Påvise bæredygtighed ved at hjælpe med optimering af ressourceforbrug og reducere affald. Ved at simulere og analysere forskellige scenarier kan man finde de mest bæredygtige løsninger for at bruge vores ressourcer mest optimalt og undgå at skabe affald i samme omfang som i dag.
  • Samarbejde og dataudveksling – BIM fremmer samarbejde mellem forskellige aktører i byggebranchen ved at standardisere data og sikre, at alle arbejder ud fra de samme informationer. Dette er en vigtig del af den digitale omstilling, som sigter mod at forbedre kommunikation og effektivitet.
  • Den digitale omstilling driver innovation indenfor BIM, hvilket fører til udvikling af nye værktøjer og teknologier, der kan forbedre byggeprocesser og resultater.

Samlet set bidrager BIM til at understøtte og realisere målene for den digitale omstilling ved at integrere avancerede digitale teknologier i bl.a. byggebranchen og fremme bæredygtige praksisser.

National, digital indsats

I Danmark understøttes den digitale omstilling ved Danmarks digitaliseringsstrategi, som skal fremme Danmarks digitale udvikling gennem bl.a.:

  • styrket cyber- og informationssikkerhed
  • effektiv grøn omstilling gennem digitale løsninger
  • ansvarligt og stærkt grundlag for udnyttelse af kunstig intelligens
  • øget vækst og digitale SMV’er
  • digital uddannelse og kompetencer.

BIM-standarder der understøtter den grønne og digitale omstilling:

Disse standarder bidrager til at fremme en mere bæredygtig og digitalt avanceret byggebranche ved at sikre, at data kan deles og bruges effektivt på tværs af forskellige systemer og projekter.