26. september 2023
Energiledelse har indtil nu primært kigget på nedsættelse af energiforbrug og reduktion af kilowatt-timer. Et nyt ledelsessystem for energiledelse skal desuden kigge på den samlede udledning af carbon.
- Tidligere har man kun kigget på reduktion af kilowatt-timer. Men nogle kilowatt-timer er mere sorte end andre, idet energien kan komme fra el, som fx er produceret ved vind, mens anden energi kan komme fra fx kul. Så på den måde er der jo forskel på de forskellige kilowatt-timer, siger Christine Weibøl Bertelsen, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Den nye standard, som vil blive udarbejdet over en periode på 1-2 år, skal hjælpe virksomheder med at arbejde struktureret med også at reducere deres udledning af drivhusgasser.
- Dvs., at hvis du som virksomhed fx skal vælge en ny energiløsning, så får du med denne standard hjælp til at kigge på både det direkte forbrug, som virksomheden selv udgør, og det indirekte, hvor virksomheden også kigger på den energi, som virksomheden køber. Dermed kan du bevidst vælge det tilbud, hvor du ved, at du udleder mindst drivhusgas, forklarer Christine.
I første omgang vil den nye standard blive en forlængelse af standarden for energiledelse, ISO 50001, og ligesom i ISO 50001 kommer den nye standard også til at stille krav til, at man hele tiden forbedrer sig. Den nye standard kan dog bruges uafhængigt af ISO 50001.
- Man skal kunne vise en forbedring – både i forbrug af energi og i reduktion af udledningen. Ét af formålene med den nye standard er også at hjælpe med at indfri de forpligtelser, som de enkelte lande har i forhold til Paris-aftalen, hvilket nu lægges ud til virksomhederne, og som går ud på, at EU til sammen mindsker CO2-udslippet med 40% fra 2030 sammenlignet med niveauet for 1990, forklarer Christine.
Store virksomheder har siden 2015 været pålagt at gennemføre et energisyn hvert 4. år, som er en systematisk gennemgang af virksomhedens eksisterende energiforbrug, hvilket har til formål at identificere og kvantificere omkostningseffektive energibesparelsespotentialer. Til det arbejde kan det være en stor hjælp at begynde med at implementere energiledelse efter den grundlæggende standard for energiledelse, ISO 50001, eller ISO 50005, som er en vejledning i gradvis implementering.
- Når man sætter gang i sit arbejde med energiledelse, er der en prioritering. Det første er at undgå, at forbruget stiger eller at bruge mindre energi ved at bruge energireducerende løsninger. Det næste er at benytte carbon-reducerende løsninger som fx vedvarende energi og low carbon processes som fx elektrificering fremfor afbrænding af kul og olie mm. Det sidste er, at man genbruger og opsamler de emissioner, som man ikke kan undgå at udlede. Det er et slags hierarki, man går efter, fortæller Christine.
Når en virksomhed implementerer et energiledelsessystem, får virksomheden samtidig en hjælp til sin bæredygtighedsrapportering og til at dokumentere, at den lever op til EU’s taksonomi for miljømæssig bæredygtighed.
Den nye standard for energiledelse er relevant for energirådgivere og -konsulenter såvel som for virksomheder.
Dansk Standard forventer, at forslaget til den nye standard for energiledelse med arbejdstitlen ”Energy management system prioritizing GHG emission reduction” meget snart kommer til afstemning blandt ISO’s medlemslande, og at den efterfølgende vil blive vedtaget.
Er du interesseret i at være med eller at høre mere om udviklingsarbejdet, er du velkommen til at kontakte Christine Weibøl Bertelsen.
Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omst...
Dansk Standard afholdt sin første Bæredygtighedsdag torsdag d. 14. november med stærkt fremmøde, både fysisk og online, og mange inspirerende oplæg.
Mangel på fælles standarder skaber udfordringer for elektrificering af tung transport. I det danske standardiseringsudvalg S-454 arbejder man aktivt på fremtidige løsninger og er åbne for input og nye medlemmer, der kan fremme processen.
Den nye internationale guide, udviklet på dansk initiativ, hjælper virksomheder med at integrere FN’s verdensmål i forretningsstrategien og samtidig prioritere deres indsatser.